Dagtrip vanuit Bilbao; Gastelugatxe


Dit prachtig stukje natuur in Noord Spanje mag je zeker niet over slaan wanneer je hier in de buurt bent. Goed om vooraf te weten: kaartjes zijn gratis maar deze moet je wel van tevoren online even boeken. Let erop dat tijdssloten al snel vol kunnen zitten, zeker in de drukkere maanden. Wanneer dit het geval is kun je altijd nog proberen met een tour mee te gaan, zij hebben vaak al tijdssloten gereserveerd en zo kun je toch naar deze prachtige berg!

De wandeling

De wandeling naar Gastelugatxe begint vanaf de parkeerplaats. Je loopt eerst in ongeveer 10 minuten naar beneden naar het uitzichtpunt over de berg. Wanneer je liever niet te veel loopt kun je het hierbij laten en heb je al een prachtig uitzicht. Het is echter ook mogelijk om verder naar beneden te lopen. Wanneer je links aanhoudt op het pad kom je beneden uit bij de trappen naar boven. De trap telt ongeveer 240 treden en is goed te bewandelen, wanneer het donker is, is deze zelfs verlicht en er zijn leuningen om je aan vast te houden. De trap leidt je helemaal naar boven terwijl je de zee onder je steeds kleiner ziet worden. Vanaf het uitzichtpunt is deze wandeling ongeveer 20-30 minuten. 

 

De terugweg zal iets zwaarder worden, het begin is makkelijk omdat je terug naar beneden gaat met de trappen. Echter daarna moet je nog terug naar boven richting de parkeerplaats. Dit is vrij stijl omhoog, wij hebben hier ongeveer een 30-40 minuten over gedaan met genoeg pauzes tussendoor. 

Tip: houdt er rekening mee dat het hier erg hard kan waaien en dat het een stuk kouder kan zijn dan in Bilbao, of elke andere stad waar je verblijft. Dit komt doordat het zo dicht bij de zee is. Denk er dus aan bij minder goed weer om warme en waterdichte kleding mee te nemen. Wij waren hier in juli en toen kwam het met pijpenstelen naar beneden! Niet echt wat we verwacht hadden en we waren hier ook niet op voorbereid. Doe hier dus je voordeel mee voordat je de rest van de dag doorweekt en koud bent ;). 

Hoe kom je er?

Vanaf Bilbao rijdt er een bus in ruim een uur naar Gastelugatxe. De bus kost maar rond de €2 en kun je makkelijk zelf nemen. Je stapt uit bij 'Gaztelu Begi' en loopt vanaf hier in ongeveer 5 minuten naar de parkeerplaats waar de wandeling begint. Hou er wel rekening mee dat wanneer je deze bus pakt, je zelf toegangkaartjes moet regelen online, deze zijn gratis maar de tijdssloten zitten vaak vol waardoor je toch niet kunt gaan.  

Het is ook mogelijk met een georganiseerde tour te gaan. Vaak zijn deze in combinatie met een andere stad. Kijk hieronder naar een aantal van de tours die GetYourGuide aanbiedt naar en rondom Gastelugatxe. Wij hebben zelf de linker gedaan naar Gastelugatxe en San Sebastiaan. Bij deze tour kom je in weinig tijd, effectief op veel plekken. Ook vonden we deze relatief goedkoop aangezien het een 10 uur durende tour is. Koop je kaartjes altijd ver genoeg van tevoren want vaak zitten deze tours al heel snel vol!

Meer weten over Bilbao?


Spanje - D-reizen