Tips bij het huren van een auto en rijden op Madeira


Auto rijden op Madeira is niet altijd even makkelijk. De wegen zijn over het algemeen goed en mensen rijden rustig maar op sommige plekken zul je erg steile of smalle wegen tegenkomen. 

Tunnels

Langs de hele zuidkust van Madeira ligt een snelweg waardoor je erg snel naar de andere kant van het eiland kunt. Dit duurt ongeveer een uur. Het jammere vonden wij dat er op deze route veel tunnels zijn en je dus niet van de uitzichten kunt genieten. Daarom raden wij aan soms een andere route uit te kiezen of 'snelwegen vermijden' aan te zetten op Google Maps. De wegen op Madeira bieden namelijk vaak prachtige uitzichten over het eiland. 

Rond 8 uur 's ochtends is er een redelijke ochtendspits op de snelweg rond Funchal, zeker om de stad in te komen maar ook aan de andere kant is het wat drukker dan de rest van de dag. Ben je dus bijvoorbeeld onderweg naar een zonsopgang, houdt hier dan rekening mee in je tijdsplanning en reken iets meer tijd voor de rit dan Google Maps normaal aangeeft. Het zou zonde zijn als je door file een prachtige zonsopgang mist. 

Smalle en steile wegen

Op Madeira zijn er veel smalle en kleine weggetjes waar je overheen moet om naar je bestemming te komen. Vaak gaat het dan alleen om het laatste stukje ergens heen. Als je je hier onzeker over voelt kan het fijn zijn om een automaat te huren, dit maakt het iets makkelijker om zulke weggetjes te rijden. Verder is het ook een kwestie van oefenen en zul je het vast snel te pakken krijgen. 

Wat voor auto moet je huren?

Zoals hierboven al vermeld kan het fijn zijn voor tijdens je reis naar Madeira om een automatische auto te huren. Zo hoef je niet te schakelen en is het makkelijker om over steile wegen te rijden. Ook kan het in dit opzicht makkelijker zijn om een wat kleinere auto te huren. Vaak moet je namelijk langs elkaar en zo is dat net iets makkelijker. Ook voor parkeren (wat soms erg druk kan zijn) is een kleine auto natuurlijk wat fijner. Verder maakt het soort auto niet zo veel uit. Nergens heb je bijvoorbeeld een 4x4 nodig voor onverharde wegen. Kies hoeveel comfort je wilt en baseer je keuze daarop. 

Waar haal je de auto op?

Als je de auto op het vliegveld huurt is ophalen vaak heel makkelijk. Veel verhuurbedrijven hebben een loket op het vliegveld en de auto's staan erg dichtbij. Je krijgt dan het nummer van de parkeerplek waar de auto staat en zo kun je deze zelf ophalen. Er zijn ook een aantal verhuurders die iets verder weg zitten. In dit geval gaat er een shuttlebusje van voor het vliegveld heen en terug naar deze plek. Ook op deze manier is het dus niet moeilijk om je auto te vinden. 

Verkeersregels

Er is 1 groot verschil in verkeersregels met de auto ten opzichte van Nederland, namelijk invoegen op de snelweg. Je moet hier namelijk stoppen op de invoegstreek en auto's die al op de snelweg rijden hebben voorrang. Ook zijn de invoegwegen (en overigens de afslagen) vrij kort. Let hierbij dus goed op! 

Hoe vindt je de beste auto?

Wat wij altijd doen voordat we een auto huren is beslissen welke voorwaarden er aan de auto moeten zitten en dan hierop selecteren op vergelijkingssites. Zoals hierboven al beschreven zijn er in Madeira gelukkig niet erg veel voorwaarden die aan je auto hoeven te voldoen, behalve eventueel een automaat of dat je deze op het vliegveld zelf kunt ophalen. Je kunt dan bijvoorbeeld op de site van autovergelijkingssite Sunnycars of op die van RNTaCar kijken, en hier komt automatisch je goedkoopste optie uit. Zo ingewikkeld is het gelukkig allemaal niet. 

Meer weten over Madeira?