PR11; Levada dos Balcoes wandeling op Madeira


De PR11 is een wandeling die uitkomt bij het Balcoes uitzichtpunt. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de hoogste bergen van Madeira, onder andere Pico Ruivo en Pico do Areiero. De wandeling is ongeveer een half uur heen en een half uur teruglopen. Het beginpunt van de wandeling is in het dorp Ribeiro Frio en is makkelijk in Google Maps te vinden wanneer je PR11 intypt. Tevens begint hier ook de PR10, van 15 kilometer. De wandeling is volledig vlak en daarom erg makkelijk te lopen. Wat ook heel fijn is, is dat je volledig in de schaduw loopt waardoor het niet zo erg is als het warm is. Houdt er juist rekening mee dat het hier wat kouder kan zijn door de schaduw en de vochtigheid. 

In het kort

  • Duur- 1-1,5 uur (bij volledige wandeling)
  • Duur- 30-45 min (bij short cut)
  • Moeilijkheid: 1/5
  • Lente- 1,5 km heen en 1,5 km terug
  • Hoogtepunt: Prachtige uitzichtpunt 
  • Touristisch: 3/5

De wandeling + shortcut

De PR11 is ongeveer een half uur heen, en een half uur terug lopen. Neem dus ongeveer 1,5 uur de tijd voor deze wandeling wanneer je ook nog even stopt bij het uitzichtpunt. Wil je echter iets korter lopen? Dan kun je de auto net iets verder neerzetten bij het restaurant Faísca. We kunnen je sowieso aanraden hier te parkeren als je hier wat later op de dag bent. De andere parkeerplaats is namelijk vaak erg vol en druk met tourbussen. 

Als je vervolgens langs dit restaurant loopt, kun je aan de overkant van de weg een trap op. Neem je deze route? Dan ben je in ongeveer 15 minuten bij het uizichtpunt. De wandeling zelf sla je dan dus over, heel erg is dit volgens ons niet, je loopt namelijk voornamelijk over een pad tussen de bomen waardoor er weinig uitzicht onderweg is. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de wandeling heen en weer te lopen en daarna (of eerst) naar het uitzichtpunt te lopen. Je hebt dan niet het uitzichtpunt halverwege de wandeling maar aan het begin of aan het eind. 

Doe deze wandeling 's ochtends

Het beste is om dit uitzichtpunt in de ochtend te bezoeken. Je bent dan alle drukte nog voor en ze zon schijnt hier 's ochtends prachtig op de bergen. 

Vogeltjes

Het Balcoes uitzichtpunt is bekend van de foto's van vogeltjes die uit iemands hand eten. Er vliegen hierboven namelijk heel erg veel vogeltjes rond. Vind jij dit ook leuk? Dan kun je wat eten meenemen en hopen dat ze dit ook komen eten. Houdt er rekening mee dat ze gewend zijn lekker eten te krijgen dus neem iets speciaals mee zoals nootjes of pinda's. Het voer wat er standaard ligt, zoals kruimels van brood, komen ze namelijk niet meer voor tevoorschijn. 

Extra uitzichtpunt die je niet wilt overslaan

Wanneer je met de huurauto naar Balcoes uitzichtpunt rijdt, kom je onderweg langs een uitzichtpunt waar je echt even stil moet staan. Je vindt deze hier op Google Maps. Wij vonden dit punt bijna nog mooier dan het 'echte' Balcoes viewpoint waar we voor kwamen, kijk maar naar de foto’s hieronder. Daarnaast is de plek een stuk minder bekend waardoor er niet vaak mensen stoppen. Hierdoor heb je de plek heerlijk voor jezelf als je er bent. Bekijk onderstaande foto's maar eens voor het uitzicht. 

Meer weten over Madeira?