De 10 mooiste watervallen op IJsland


Alle watervallen in IJsland kunnen behoorlijk verwarrend zijn, althans dat vond ik. Vandaar een artikel voor een duidelijk overzicht van de 10 bekendste en mooiste watervallen van IJsland. Bekijk op de kaart hierboven waar ze liggen voor een duidelijk overzicht!  

1. Kolugljúfur

Deze waterval is heel erg makkelijk te bereiken en parkeren kan er praktisch naast. Vanaf de parkeerplaats loop je naar een brug vanaf waar je de waterval kunt zien in nog niet eens 2 minuten. 

2. Godafoss

Deze waterval vonden wij echt prachtig. De wandeling vanaf de parkeerplaats is ongeveer 10 minuten en er zijn verschillende plekken vanaf waar je de waterval kunt bekijken. Met wat geluk en een open lucht kun je zelfs op de achtergrond de bergen zien wat het plaatje helemaal perfect maakt. 

3. Hengifoss

Deze waterval is opvallend vanwege de unieke, rode kleuren op het steen, dit zie je helaas op de foto niet omdat hij bij ons bevroren was en er overal sneeuw ligt. Kom je met mooier weer? Dan zul je deze rode kolommen wel zien! De wandeling naar deze waterval is ongeveer een uur heen en een uur terug lopen. Ondertussen kom je langs de Litlanesfoss, een andere prachtige waterval. Bereid je er op voor dat bij regen of sneeuw het pad omhoog erg modderig kan zijn. 

4. Svartifoss

Deze waterval is een hele speciale doordat deze is omgeven door basaltkolommen. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer een uur naar boven lopen met onderweg een aantal mooie uitzichtpunten en kleinere watervallen. Vanaf de parkeerplaats zijn er meerder andere wandelingen die je ook kunt maken in dit prachtige gebied. 

5. Skogafoss

Deze prachtige waterval is 1 van de bekendste van IJsland. Je kunt er beneden bijna helemaal tot aan het water lopen en met mooi weer en een beetje geluk kun je er zelfs achterlangs lopen. Houdt er in de zomer rekening mee dat het heel erg druk kan zijn bij deze waterval dus kom het liefst `s ochtends vroeg of wat later op de dag om drukte te mijden.

 

Het leuke aan deze waterval is dat je hem ook vanaf boven kan bekijken. Er gaat aan de rechterkant van de waterval een trap omhoog van ongeveer 500 treden waarna je uitkomt bij een uitzichtpunt precies waar het water naar beneden valt. Hierboven vonden wij het eigenlijk nog mooier dan benden. Veel touristen zullen afgevallen zijn waardoor je de waterval wat meer voor jezelf hebt. Eenmaal boven kun je nog kilometers langs de waterval lopen. Omdat het bij ons erg slecht weer was en je niet heel veilig loopt bij onvoorspelbare wind en gladheid hebben wij maar een klein stukje gelopen. Het fijne is dat je binnen 10 minuten langs dit pad al langs twee andere prachtige watervallen komt. Neem deze twee dus zeker even mee in je planning en loop bij mooi weer nog zeker een stukje door! 

 

Tip om te slapen: vlak bij deze waterval liggen een aantal hotels en guesthouses. Vanaf deze kun je zelfs lopend naar de waterval. Wij sliepen in Guesthouse Kverna, deze was relatief gezien erg goedkoop en er zat een prima ontbijt bij maar vooral de locatie was natuurlijk heel erg fijn ;). 

6. Urridafoss

Deze brede waterval is met de auto erg makkelijk te bereiken. Parkeren doe je vlakbij en binnen een minuut lopen sta je op het uitzichtplatform over deze waterval.

7. Gullfoss

Deze waterval wordt ook wel de ´gouden waterval´ genoemd. Je kunt er makkelijk met de auto komen en hoeft alleen te betalen voor parkeren. Je kunt er naar verschillende platformen lopen voor verschillende uitzichten over de waterval. Omdat deze waterval dichtbij de Golden Circle ligt is deze wat meer touristisch en vind je er bijvoorbeeld een souvenirwinkel. 

8. Seljalandsfoss

Deze waterval mag niet op je lijstje ontbreken. De grootste is het meest bekend maar ernaast kun je er nog twee vinden tijdens een hele korte wandeling. Bij mooi weer kun je ook achter deze waterval langslopen. 

9. Öxaráfoss

Deze waterval ligt in het Thingvellir nationaal park. Je parkeert hier makkelijk bij 1 van de 5 parkeerplaatsen en kunt makkelijk zien wat je allemaal in het gebied kunt doen. De waterval is een scheiding tussen de twee tektonische platen die samenkomen in het park. Je kunt vanaf hier een wandeling maken door de Almannagjá kloof. 

10. Hraunfossar (& 11. Barnafoss)

Deze watervallen liggen erg dicht bij elkaar. Je kunt vanaf hetzelfde platform naar beide toelopen, eerst langs de brede Hraunfossar en daarna naar de smalle Barnafoss. Je kunt de auto erg dichtbij parkeren, houdt er wel rekening mee dat de watervallen ongeveer 45 minuten van de hoofdweg vandaan liggen en dat deze weg met slecht weer slecht begaanbaar kan zijn. 

Meer weten over IJsland?


Wintersport 728x90