PR7; Wandeling langs de Nova en Moinho Levada


De PR7 is een superleuke levada wandeling met als hoogtepunt een waterval waar je achterlangs kan lopen. Het pad is hier namelijk uit de rots gehakt. Je volgt tijdens deze wandeling 2 levada's die parallel aan elkaar lopen. Het leuke is dat je hierdoor een rondje loopt en niet, zoals bij veel andere wandeling, heen en terug over hetzelfde pad loopt. Vanaf de lavada's heb je prachtig uitzicht over de omgeving. 

In het kort

  • Duur: 3 uur
  • Moeilijkheid: 2/5
  • Lengte: 9 kilometer
  • Hoogtepunt: Uitzichten vanaf Nova Levada
  • Touristisch: 2/5

Het startpunt van de wandeling

In tegenstelling tot veel andere wandelingen in Madeira is het startpunt van de wandeling niet heel duidelijk in Google Maps aangegeven. Google Maps leidt je namelijk naar vlakbij de waterval, maar vanaf hier kun je deze niet zien of ernaar toe lopen. In plaats hiervan navigeer je naar 'Igreja da Lombada kerk'. Je kunt ook hierop klikken voor de exacte locatie. Je komt hier bij een kerkje uit waar je gratis je auto neer kunt zetten. Het begin van het wandelpad vind je makkelijk aan de rechterkant van de kerk. 

De wandeling

Deze wandeling is ongeveer 9 kilometer lang en wij hebben hier met paar tussenstops ongeveer 3 uur over gedaan. Je begint met lopen langs de Moinho levada en na ongeveer 10/15 minuten kom je een trap tegen met oranje letters erop geschreven. Deze trap leidt je naar de Nova levada, deze loopt parallel aan de Moinho levada maar dan een stuk hoger. Ik raad je aan op de heenweg deze trap nog niet te pakken maar door te lopen langs de Moinho levada. Na ongeveer een uur kom je dan bij nog een trap uit met zwarte letters erop geschreven. Deze loop je dan wel op en als je boven bent ben je ongeveer op de helft van de wandeling. Ga als je de trap op bent naar rechts, vanaf hier loop je onderweg terug naar het beginpunt via de hogere gelegen Nova levada. 

Vrij snel na deze trap kom je uit bij het hoogtepunt van de wandeling. Een grote waterval waar je achterlangs kunt lopen. Hierna moet je door een tunnel. Zorg dus dat je een zaklamp mee hebt, het is namelijk vrij donker. Gelukkig is de tunnel niet lang en niet moeilijk om doorheen te lopen. Vrij aan het eind van het pad stopt de wandeling en moet je een klein stukje over het asfalt lopen terug naar je auto. Als je aan de rechterkant het pad in de gaten houdt kom je op een gegeven moment bij een trap waar je een rood dakje ziet. Dit is de trap met de oranje letters waar ik het al eerder over had. Je kunt hier naar beneden lopen en zo de laatste meters van je wandeling langs de Moinho levada teruglopen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om via het asfalt te blijven lopen. 

Doe de wandeling 's ochtends

Ik zeg het bij elke wandeling, maar toch ook nog maar een keer bij deze. De wandeling is een stuk beter om 's ochtends te doen dan midden op de dag. Wij hadden ergens de zonsopgang gekeken en zijn daarna rond 9 uur begonnen aan de wandeling. Zo is het nog rustig op de parkeerplaats en ook niet zo warm. Je zult later op de dag namelijk gedeeltelijk in de zon lopen en dit zal erg warm zijn. Toen wij rond 12 uur terugkwamen bij de parkeerplaats was deze helemaal vol en moesten auto's verder weg parkeren. Daarnaast is het pad langs de lavada's niet heel breed, hoe drukker het dus is, hoe meer mensen je onderweg tegen zult komen die de andere kant op gaan en hoe vervelender dit voor jouzelf is. 

Meer weten over Madeira?