6x de leukste dorpjes op Madeira


Eerlijk is eerlijk, naar mijn mening zijn er op Madeira 100 dingen leuker om te doen dan dorpjes bezoeken, maar toch trekken de dorpen op Madeira enorm veel toeristen aan. Met deze reden dit artikel, zodat jij weloverwogen kunt kiezen welke dorpen op Madeira jij het bezoeken waard vind. Aan de andere kant is het natuurlijk wel heel erg leuk om je overnachtingen te plannen in één van onderstaande dorpjes om niks te missen van het eiland! 

Porto Moniz

Porto Moniz is een charmant dorpje op 1 van de Noordelijkste punten van Madeira. Het hoogtepunt van Porto Moniz is zonder twijfel de door lava gevormde rotsen aan de kust van het dorp en de natuurlijke zwembaden die hierdoor zijn gevormd. Door een vulkanische uitbarsting van meer dan 5 miljoen jaar geleden zijn de rotsen in de zee en dus randen van de natuurlijke zwembaden eigenlijk van hard geworden vulkanisch gesteente. Het is niet zo dat dit water nog warm is, maar de zee stroomt hier rustig in de natuurlijk gevormde zwembaden. Je kunt hier zonder kaartje gewoon het water inlopen en genieten van dit prachtige gezicht. 

Naast deze natuurlijke zwembaden in het dorp vindt je er nog een aquarium en verschillende cafeetjes en (souvenir)winkeltjes. Wij hebben zelf het aquarium bezocht maar hadden hier eigenlijk een beetje spijt van. Je betaald best veel voor een heel klein aquarium en de vissen hebben helemaal niet veel ruimte. Dit kun je wat ons betreft dus makkelijk overslaan. 

Faja dos Padres

Faja dos Padres is de perfecte plek als je ervan houdt even helemaal van de wereld te zijn. Het is slechts 15 minuten rijden van Funchal en je kunt hier alleen komen met de boot of kabelbaan. Als je hiernaar navigeert kom je bovenaan de kabelbaan uit. Je betaald hier 12 euro voor een retour en kunt dan met de vrij steile kabelbaan in ongeveer 2,5 minuut naar beneden. Omdat je niet makkelijk hier beneden kan komen is het er erg rustig. Er is een strand, een aantal hutjes waar je kunt slapen en 1 restaurant. Dit restaurant, en de kabelbaan, zijn alleen tussen 10.00 en 18.00 open. Een leuke plek om te lunchen dus. Houdt er wel rekening mee dat het hier eigenlijk altijd vol is dus dat je moet reserveren om hier te kunnen eten. Via deze website heb je dat zo gedaan. 

Seixal

In Seixal vind je één van de weinige zandstranden op Madeira. Ook kun je hier heerlijk in de zee zwemmen, hou er wel rekening mee dat de stroming redelijk sterk is en ga dus niet te ver. Klaar met zwemmen en ready voor een douche? Aan de rechterkant van het strand eindigt, bij genoeg regenval, een waterval op de stenen op het strand. Het is een touristische trekpleister maar niet voor niets, onder deze natuurlijke douche kun je hele leuke foto's maken. 

Tip: De zonsopgang op dit strand is prachtig. Komt het dus zo uit? Plan je bezoek aan dit strand dan met zonsopgang. 

Naast bovenstaande staat Seixal, net als Porto Moniz, bekend om de natural pools die je hier vind. Je vind deze op verschillende plekken in het dorp en kunt dus zelf kiezen naar welke je toe gaat. De mooiste is wat ons betreft in het Noord-Westen van het dorp en vind je hier op Google Maps. Houdt er wel rekening mee dat de weg hier vrij stijl en smal is. Het is ook mogelijk om met de bus hierheen te gaan vanuit Funchal, dan moet je alleen het laatste deel van de weg lopen. 

Eenmaal aangekomen kun hier gratis genieten van de natuurlijke zwembaden en genieten van dit prachtige fenomeen. 

Sao Vincente

Sao Vincente is een klein dorp op Madeira. Je kunt hier even doorheen lopen en wat drinken. Het dorp staat verder vooral bekend om de grotten in het noordelijke deel. In deze grotten moet je altijd met een gids naar binnen. Houdt hier dus rekening mee. Helaas toen wij hier in 2023 waren, waren de grotten een jaar gesloten wegens renovatie. Wanneer je op Google Maps de grotten opzoekt, staat hier 'tijdelijk gesloten'. Zo kun je in de gaten houden of ze tijdens jouw bezoek wel weer geopend zijn. 

Calheta

Calheta is één van de oudste dorpen op Madeira en staat vooral bekend om de Engenho de Calheto, de rum stokerij die je er vind. Naast deze rum stokerij vindt je er een prachtige kerk, die een replica van die van de Sé kathedraal in Funchal zou moeten zijn. Ook vind je in Calheta een aantal mooie zandstranden die het bezoeken waard zijn. Er zijn 2 grote strarnden tegenover elkaar die beschermd worden door grote golfbrekers, waardoor je er veilig kunt zwemmen. Houdt er rekening mee dat deze stranden enorm touristisch zijn en dat er meerdere grote hotels en restaurants om het strand liggen. 

Santana

Dit dorp staat bekend om de traditionele driehoekvormige huisjes, Palheiros, die je er kunt vinden. Deze huisjes staan bekend om de velle kleuren waarmee ze zijn beschilderd. De meeste van de huisjes worden nu als touristenwinkels of als hotels gebruikt. Enkele zijn nog maar bewoond. Ook kun je er naar het Madeira theme park en beginnen hier verschillende wandelroutes. 

Santana is zo bekend dat bijna elke tour over Madeira er een stop maakt, hierdoor kan het er heel erg touristisch en druk worden. Het handigst is daarom aan het begin van de dag hier een stop te maken zodat je de massa zo veel mogelijk voor bent. 


Meer weten over Madeira?


Meer reisinspiratie op doen?