Bezienswaardigheden in West IJsland


Op de kaart hieronder kun je zien over welke bezienswaardigheden ik in dit artikel zal praten en kun je zien waar deze op de kaart liggen. Zo kun je makkelijk je eigen route plannen door IJsland!

1. Brúarfoss

De Brúarfoss wordt ook wel de meest blauwe waterval van IJsland genoemd. Je kunt deze bezoeken via een wandelpad van ongeveer 7 kilometer waarbij je onderweg nog veel mooie watervalletjes ziet. Kom je alleen voor de Brúafoss kun je de auto sinds april 2023 vlakbij parkeren en loop je in 5 minuten naar de waterval. Sla deze waterval dus zeker niet over als je in de buurt bent! 

2. Seljalandsfoss

Deze waterval mag niet op je lijstje ontbreken. De grootste is het meest bekend maar ernaast kun je er nog twee vinden tijdens een hele korte wandeling. Bij mooi weer kun je ook achter deze waterval langslopen. 

3. Knarrarós Lighthouse

Deze vuurtoren is een leuke, snelle stop tijdens je bezoek aan Zuid-IJsland. Lange tijd was de vuurtoren het hoogste gebouw in Zuid-IJsland. Vanaf waar je de auto neerzet is het ongeveer nog 5 minuten lopen naar de vuurtoren, het is helaas niet mogelijk om de vuurtoren te bezoeken, maar deze levert wel mooie plaatjes op. 

4. Hveragerdi geonational park

Dit park staat bekend door de krachtige geothermische krachten die eronder liggen. Op veel plaatsen vind je kraters waar het water in aan het koken is. Je kunt hier een wandeling maken van ongeveer een uur, en een uur terug naar een verwarmd beekje die precies goed is om in te relaxen. Vergeet dus zeker niet je zwemspullen als je hierheen gaat!

5. Pjorsardalur 

In deze vallei vind je verschillende mooie watervallen zoals de Hjáparfoss, de Gjárfoss en de Háifoss. Houdt er wel rekening mee dat de vallei vrij groot is en dat het tussen de watervallen ongeveer nog 20 minuten rijden is. 

6. Kerid crater

Deze krater is de enige bezienswaardigheid waar wij in IJsland een kaartje voor moesten kopen. Je kunt na het parkeren van de auto naar beneden, naar het kratermeer lopen. Hiernaast kun je naar boven lopen om een rondje over de rand van de krater te lopen. Dit is ongeveer een half uurtje lopen en er zijn kleine hoogteverschillen op het pad. 

7. Bláhylur

Dit kratermeer is bekend om de bijzondere azuurblauwe kleur. Houdt er rekening mee dat dit meer met slechte weersomstandigheden moeilijk te bezoeken is doordat het erg ver van de ringweg afligt. 

8. Landmannalaugar

Dit is een prachtig gebied voor mensen die op zoek zijn om mooie wandelingen te maken. Voor elke niveau is er hier iets passends te vinden, zo is het zelfs mogelijk hier de bekende 'Laugavegur trek' te doen. Hierbij loop je in 4 dagen van Landmannalaugur naar Pórsmörk. Het gebied staat bekend om zijn kleurrijke bergen, maar er bevinden zich ook prachtige warmwaterbronnen en lavavelden.

9. Urridafoss

Deze brede waterval is met de auto erg makkelijk te bereiken. Parkeren doe je vlakbij en binnen een minuut lopen sta je op het uitzichtplatform over deze waterval. 

10. Krysuvik

Dit is het actiefste hetebronnengebied van Zuidwest-IJsland wat ervoor zorgt dat de omgeving door veel speciale kleuren wordt gekleurd. Over een pad kun je door het gebied lopen naar de top van een heuvel voor een mooi uitzicht over het gebied. 

11. Blue lagoon

Vlakbij het vliegveld, kun je moeilijk om deze bekendste warmwaterbron van IJsland heen. Je kunt hier lekker in het warme water zitten en een drankje halen bij 1 van de bars in het water. Toch zou ik adviseren om een andere, kleinere, goedkopere warmwaterbron te zoeken waar je hetzelfde kunt zien en doen. Dit zal je veel geld schelen maar ook zal het er een stuk minder touristisch zijn waardoor je het gebied meer voor jezelf hebt. 

12. Reykjavik

De hoofdstad van dit prachtige land. Omdat wij vooral voor de natuur kwamen zijn we maar 1 avond in Reykjavik gebleven. Omdat dit dicht bij het vliegveld is hebben we dit de laatste avond gedaan. Reykjavik heeft een aantal bezienswaardigheden zoals de beroemde Hallgrímskirkja kerk, het Sun Voyager kunstwerk en de regenboogstraat in de winkelstraat van Reykjavik. Ook kun je vanuit Reykjavik allerlei soorten excursies doen, zoals walvissen kijken of de Golden Circle bezoeken. 

Tip: Flyover Iceland 

Dit is een ervaring die je niet wilt overslaan tijdens de bezoek aan Reykjavik. Deze 4D vluchtsimulatie neemt je mee, waarbij het lijkt alsof je over de meest bijzondere landschappen in IJsland vliegt. De hele ervaring duurt zo een 30 minuten, maar de vlucht zelf rond de 10. 

13. Thingvellir NP 

Rijdt hier gemakkelijk heen en parkeer je auto in 1 van de 5 parkeerplaatsen. Thingvellir nationaal park is rijk aan geschiedenis, waar je over kunt lezen op de bordjes in het park zelf. Het park is erg groot en je kunt er verschillende bezienswaardigheden zien. Deze staan allemaal erg duidelijk op bordjes aangegeven en hoe ver het lopen is naar deze. Het park is vooral in de lengte uitgestrekt, als je dus dit volledige rondje loopt kom je vrijwel overal langs. Wij zijn hier zo een 2 uur mee bezig geweest. Lees hieronder welke bezienswaardigheden wij het mooist vonden in het park.  

  • Öxaráfoss - deze waterval is de scheiding tussen de twee tektonische platen die samenkomen in het park. Je kunt vanaf hier een wandeling maken door de Almannagjá kloof. 
  • Flosagjá - deze kloof levert met het heldere water dat erdoor heen stroomt prachtige plaatjes op. 
  • Almannagjá - deze kloof is ontstaan door aardverzakkingen door het verschuiven van de platen. Aan beide kanten vindt je hier hoge rotswanden. 

14. Geysir & Strokkur

Misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van IJsland, de Geysir. Deze geiser spuit elke paar minuten omhoog wat een heel gaaf beeld geeft. Wacht hier dus zeker even op. Om de rand zullen veel mensen staan, zelfs bij ons in de winter was het er erg druk. Blijf dus, als je de tijd hebt, vooral even hier staan totdat je rustig naar voren kunt lopen en het omhoog komen van het water erg goed kan zien. 

15. Gullfoss

Deze waterval wordt ook wel de ´gouden waterval´ genoemd. Je kunt er makkelijk met de auto komen en hoeft alleen te betalen voor parkeren. Je kunt er naar verschillende platformen lopen voor verschillende uitzichten over de waterval. Omdat deze waterval dichtbij de Golden Circle ligt is deze wat meer touristisch en vind je er bijvoorbeeld een souvenirwinkel. 

16. Hraunfossar & 17. Barnafoss

Deze watervallen liggen erg dicht bij elkaar. Je kunt vanaf hetzelfde platform naar beide toelopen, eerst langs de brede Hraunfossar en daarna naar de smalle Barnafoss. Je kunt de auto erg dichtbij parkeren, houdt er wel rekening mee dat de watervallen ongeveer 45 minuten van de hoofdweg vandaan liggen en dat deze weg met slecht weer slecht begaanbaar kan zijn. 

18. Vidgelmir 

Deze grootste lavatunnel van IJsland ligt vlakbij bovenstaande watervallen. Pak deze dus zeker even mee als je daar in de buurt bent. Je kunt hier wandelingen van 1 tot 4 uur in doen. Houdt er wel rekening mee dat je alleen onder begeleiding deze grotten in kan en dat hier dus bepaalde openingstijden aan vast zitten. 

19. Snaefellnes & 20. Arnastapi

Dit schiereiland in het Westen van IJsland mag je zeker niet overslaan wanneer je in IJsland bent, het is niet ver vanaf het vliegveld rijden maar de natuur is meteen prachtig. De hele route die je hier rijdt is prachtig, en na elke bocht zul je verrast worden met een bijzonder mooi nieuw uitzicht. Dit schiereiland wordt ook wel ´klein IJsland´ genoemd omdat de natuur zo verschillend is, dat je er van alles wat je in IJsland tegenkomt, hier ook een versie van ziet. Houdt dan ook je camera op elk moment gereed wanneer je hier rondrijdt; zo waren er in de winter bij ons bijvoorbeeld vele bevroren watervallen vlak langs de weg te vinden. Hieronder de mooiste stops bij een rondje rond dit schiereiland:

  • Lavavelden van Berserkjahraum - je kunt met de auto over een onverharde weg rijden tot het Selvallavatn meer, vanaf hier kun je een rondje lopen in de omgeving en de lavavelden in je opnemen. 
  • Kirkjufell - deze bijzondere berg in Snaefellness levert hele mooie plaatjes op in combinatie met de waterval die ervoor stroomt. Het mooie is dat je deze waterval gewoon passeert met de auto wanneer je hier een rondje rijdt. 
  • Kliffen van Arnastapi - deze kliffen vind je overal in het Westen van dit schiereiland, het mooiste uitzichtpunt bevindt zich bij Lóndrangar, Hier kun je aan beide kanten vanaf een uitzichtpunt de prachtige kliffen zien. Hiernaast bevinden zich langs de weg vlak ten Oosten van Ólafsvík erg mooie punten om over de kliffen uit te kijken. 
  • Het strand van Ytri Tunga - op dit strand is het mogelijk om tussen de vulkanische stenen zeehonden te spotten! Deze liggen hier heel vaak in de zon 

Tip: Snaefellnes is een bijzonder mooie plek, ook om te slapen. Als het dus zo uitkomt is hier overnachten erg leuk, zo sliepen wij in 'Kirkjufell Guesthouse and appartments'. Kijk bij de foto's hieronder voor de prachtige ligging van dit hotel. En een bonus in de winter; de kans om het noorderlicht te spotten op dit schiereiland is erg groot, het is hier niet zo touristisch en dus volledig donker 's nachts. Dit kan nog mooiere plaatjes opleveren!

21. Latrabjarg

Volgens experts is deze klif 1 van de beste plekken om papagaaiduikers te zien in IJsland. Houdt er wel rekening mee dat het behoorlijk van de route af is om hierheen te gaan en dat de route hierheen in de winter niet goed begaanbaar is. 

Meer weten over IJsland?


Wintersport 728x90