De 10 mooiste bezienswaardigheden op Madeira

+ linkjes naar de daarna 101 mooiste bezienswaardigheden


Madeira kent enorm veel prachtige uitzichtpunten, wandelroutes en zonsop- en ondergangen. Daarom hier een overzicht van de dingen die wij het allermooist vonden op het eiland en de de linkjes waardoor je over nog veel meer plekken kunt leren. Zo heb je een compleet overzicht voordat je begint aan jouw reis naar Madeira! 

Cascata dos Anjos

Op deze bijzondere plek eindigt een waterval midden op de weg. De waterval wordt daarom ook wel 'car wash waterfal' genoemd. Sta je er even onder stil met de auto? Dan is deze meteen helemaal schoon en hoef je dit niet meer te regelen voordat je deze terugbrengt naar de verhuur ;). Denk er wel aan je ramen dicht te doen want het water komt echt hard omlaag. 

Wanneer je midden op de dag langs deze waterval rijdt, zul je merken dat het er behoorlijk druk is en dat er meerdere auto's langs de weg geparkeerd staan om mooie foto's onder de waterval te maken. Ook stonden er bij ons vele mensen in bikini en zwembroek te wachten om 1 voor 1 ermee op de foto te gaan. Wij vonden dit een beetje jammer omdat we het liefst een foto van de waterval wilden zonder mensen erop. Mede daarom zijn we nog een keer gegaan maar toen om 9 uur 's ochtends. Toen waren we er praktisch de enige en konden we heerlijk van dit wonder genieten. 

PR1; De wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Deze wandeling is misschien wel de reden van vele wandelliefhebbers om naar Madeira te gaan. En dat snappen wij. Deze prachtige wandeling leidt je tussen en over de rotsen in ongeveer 3-3,5 uur van top naar top van 2 van de hoogste bergen in Madeira. Het pad is stijl en daarom niet makkelijk, maar elk moment waard. Van top naar top is de route 6,1 kilometer en loop je 550 meter hoogteverschil. Houdt er met de planning wel rekening mee dat als je terug wilt naar de auto, je ditzelfde pad nog een keer terug moet lopen. Alles over deze prachtige wandeling lees je hier! Heb je de hang van het wandelen een beetje te pakken? Kijk dan hier voor nog een aantal prachtige wandelingen op Madeira. 

Met de kabelbaan naar onontdekte plekken

Madeira kent meerdere kabelbaantjes waarmee je snel grote hoogtes kunt bereiken of juist kunt dalen. Er zijn er 2 die wij extra leuk vonden, namelijk die naar Faja dos Padres en die naar Achadas das Cruz. Bij beide kabelbanen rijdt je met de auto naar het bovenstation en ga je dus met de kabelbaan naar beneden. In de 'dorpjes' waar je uitkomt kun je niet met de auto komen, alleen met de kabelbaan of met een boot. Het is er dus heerlijk rustig en zeker als je besluit er te slapen zul je bijna de hele plek voor jezelf hebben, de kabelbaantjes gaan namelijk alleen tussen 10.00 en 18.00. Lees alles over deze 2 plekken hier. 

Fanal Forest

Dit laurierboombos is een sprookjesachtige plek omdat het vaak volledig in de mist ligt. Met echte dikke mist kun je hier bijvoorbeeld maar 3 meter voor je uitkijken. De mist komt onder andere doordat het bos zo hoog in de bergen ligt. Wanneer er een dikke laag mist hangt kun dus heerlijk rondwandelen in het bos en prachtige plaatjes maken van de bomen en koeien die er rondlopen.  Er zijn 2 officiële wandelingen die door het bos en de omgeving daaromheen gaan, namelijk de PR13 en de PR14. Alles wat je wilt weten voor je dit bos bezoekt kun je hier vinden. 

De zonsopgang kijken bij Bica da Cana

Op deze plek is de zonsopgang daadwerkelijk prachtig. Je kunt de auto vlakbij parkeren en hoeft maar ongeveer 15 minuten te lopen naar het uitzichtpunt. Houdt er wel rekening mee dat je ongeveer een half uur voor de zonsopgang plant om hier te zijn, mocht er dan iets fout gaan ben je niet te laat. Het plaatje is namelijk het mooist als de zon nog achter de berg is. Je wilt het liefst hiervoor dus nog aankomen. 

De wandeling naar het uitzichtpunt is niet moeilijk maar toch zijn er een paar dingen waarvan wij het fijn hadden gevonden dit van tevoren te weten. Op hetzelfde punt begint namelijk een ander wandelpad, deze moet je niet hebben maar je moet over een laag soort touwtje heenstappen om naar het uitzichtpunt toe te lopen. Deze hangt er omdat auto's er niet langs mogen, maar te voet mag je hier dus wel overheen. Vervolgens kom je langs een soort huisje, hier moet je linksaf en verder moet je alleen het pad volgen om bij het uitzichtpunt uit te komen. Kies een plekje uit en geniet van een prachtige zonsopgang. Klik hier voor nog veel meer prachtige plekken om een zonsopgang te bewonderen op Madeira. 

Wandelen door Curral das Freiras

Curral das Freiras betekend in het Nederlands Nonnenvalei. Dit is een prachtig natuurgebied centraal gelegen in Madeira met mooie vergezichten en dichtgegroeide kastanjebossen. Het dal van dit gebied kun je alleen te voet bereiken en dat is dan precies wat heel leuk is om te doen. Je kunt hier veel verschillende wandelingen maken waaronder de PR2 of delen hiervan. Wij hebben een wandeling gemaakt vanaf Miradouro Eira do Serrado. Dit is een uitzichtpunt in de Nonnenvalei. Alles over deze wandeling lees je hier

Het rustige uitzichtpunt bij Red Rocks

Deze bijzondere plek staat bekend als een soort Mars op Madeira, door de bijzondere rode kleur van alle stenen en kliffen in de omgeving. Daarnaast is er aan de andere kant een prachtig uitzicht te zien over het Oosterlijk gelegen schiereiland Sao Lourenco. Weinig mensen weten maar van deze plek waardoor het er erg rustig was toen wij hier waren. Je kunt in ongeveer een kwartier naar het eind van de klif en het uitzichtpunt lopen, echter kun je ook al eerder stoppen en van het uitzicht genieten. Sla dit uitzichtpunt dus zeker niet over! Houdt je van uitzichtpunten die je met niet veel mensen hoeft te delen? Lees dan dit artikel zeker even

PR8; Wandeling over Sao Lourenco

Tijdens deze wandeling loop je over het schiereiland Sao Lourenco in het Oosten van Madeira. De wandeling gaat over een aantal rotstoppen en heeft daarom redelijk wat hoogteverschil. Wij vonden hem daarom, zeker in de zon, redelijk zwaar. Gelukkig zijn de uitzichten die je onderweg en op het eind ziet alles dubbel en dwars waard! Deze wandeling is zowel een aanrader bij zonsop- en zonsondergang. Wil je alles over deze wandeling weten? Klik dan hier. Heb je de hang van het wandelen een beetje te pakken? Kijk dan hier voor nog een aantal prachtige wandelingen op Madeira. 

De zonsondergang kijken bij Miradouro do Ponta da Ladeira

Als je een onbekende plek wilt kiezen om de zonsondergang te bekijken, is dit een hele goede optie! Je kunt vlakbij parkeren en loopt dan via een smal paadje een stukje de berg af. Er zijn 2 paadjes die je kunt pakken en eigenlijk maakt het niet zo heel veel uit welke je kiest. Beide komen op prachtige plekken uit om lekker de zonsondergang te bekijken. Wij namen het pad aan de rechterkant, dit is ongeveer tegenover de picknick tafels. Je loopt dan ongeveer 5 minuten tot je een prachtig uitzicht hebt over de kustlijn van Madeira. Je kunt hier heerlijk een plekje in het gras uitzoeken en van één van de mooiste zondergangen op het eiland genieten. Klik even hier voor meer ideeën om de zonsondergang op Madeira te bekijken. 

Dolfijnen en walvissen kijken

Vanaf Funchal gaan er vele tours waarmee je de zee op kan om op zoek te gaan naar dolfijnen en walvissen. Je kunt vaak kiezen of je op een grotere boot wilt, deze tickets zijn wat goedkoper, of op een kleinere speedboot. Op deze laatste manier heb je natuurlijk wat meer kans om dieren te spotten omdat je nou eenmaal sneller kunt bewegen in het water. Ook heb je overal zicht over de zee, dit heb je op een wat grotere boot niet zonder steeds heen en weer te moeten lopen. Toen wij de tour deden in oktober hebben we erg veel dolfijnen gezien, zeker de moeite waard dus. Een voorbeeld van zo een tour staat hieronder afgebeeld met een linkje. 

Mijn favoriete tours

Het gebruiken van georganiseerde tours kan een hele fijne manier zijn om de meest populaire bezienswaardigheden op Madeira te ontdekken zonder er zelf al te veel moeite voor te doen. Ook is het vaak een oplossing als je geen eigen vervoer hebt of als je het niet ziet zitten om bepaalde wandelingen heen en terug te maken. Hieronder zie je de tours die ik je zou aanraden als je zo veel mogelijk van Madeira wilt zien op een tikje avontuurlijke manier! 


Meer weten over Madeira?Meer reisinspiratie op doen?