Golden circle bezoeken in IJsland


Niet zoveel tijd om IJsland helemaal te bezoeken maar wel de grootste hoogtepunten meepakken? Dan is de golden circle perfect voor jou! De golden circle is enorm bekend en trekt jaarlijk vele touristen, en dat is niet voor niks! Vanuit Reykjavik worden er vele tours aangeboden richting de Golden Circle. Wil je er liever zelf heen? Dan kan je ook een auto of busje huren en er zelf heenrijden. Alle bezienswaardigheden zijn in de buurt van de hoofdweg, dus de wegen zullen niet moeilijk zijn om te berijden. De Golden Circle bestaat uit onderstaande 4 bezienswaardigheden. Lees wat verder door naar beneden om te zien hoe je jouw route na de Golden Circle het best kunt uitbreiden. 

Gullfoss
Deze waterval wordt ook wel de ´gouden waterval´ genoemd. Je kunt er makkelijk met de autokomen en hoeft alleen te betalen voor parkeren. Je kunt er naar verschillende platformen lopen voor verschillende uitzichten over de waterval. Bij de waterval vind je enkele touristischevoorzieningen zoals een souvenirwinkel. 
Geysir
Misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van IJsland, de Geysir. Deze geiser spuit elke paar minuten omhoog wat een heel gaaf beeld geeft. Wacht hier dus zeker even op. Om de rand zullen veel mensen staan, zelfs bij ons in de winter was het er erg druk. Blijf dus, als je de tijd hebt, vooral even hier staan totdat je rustig naar voren kunt lopen en het omhoog komen van het water erg goed kan zien. 
Thingvellir nationaal park
Rijdt hier gemakkelijk heen en parkeer je auto in 1 van de 5parkeerplaatsen. Thingvellir nationaal park is rijk aan geschiedenis, waar je over kunt lezen op de bordjes in het park zelf. Het park is erg groot en je kunt er verschillende bezienswaardighedenzien. Deze staan allemaal erg duidelijk op bordjes aangegeven en hoe ver het lopen is naar deze. Het park is vooral in de lengte uitgestrekt, als je dus dit volledige rondje loopt kom je vrijweloveral langs. Wij zijn hier zo een 2 uur mee bezig geweest. Hieronder staan de bezienswaardigheden van het park die wij het mooiste vonden. 
  • Öxaráfoss - deze waterval is de scheiding tussen de twee tektonische platen die samenkomen in het park. Je kunt vanaf hier een wandeling maken door de Almannagjá kloof. 
  • Flosagjá - deze kloof levert met het heldere water dat erdoor heen stroomt prachtige plaatjes op. 
  • Almannagjá - deze kloof is ontstaan door aardverzakkingen door het verschuiven van de platen. Aan beide kanten vindt je hier hoge rotswanden. 
Kerid Crater
Deze krater is de enige bezienswaardigheid waar wij in IJsland een kaartje voor moesten kopen. Je kunt na het parkeren van de auto naar beneden, naar het kratermeer lopen. Hiernaast kun je naar boven lopen om een rondje over de rand van de krater te lopen. Dit is ongeveer een half uurtje lopen en er zijn kleine hoogteverschillen op het pad. 

Tours naar de Golden Circle

Vooral vanuit Reykjavik zijn er veel tours waarbij je de Golden Circle helemaal afgaat. Zo zie je dus in een korte tijd IJslands hoogtepunten en kun je daarna eventueel nog op eigen houtje verder. Kijk hieronder wat er onder andere wordt aangeboden aan tours naar deze mooie locaties. 


Golden Circle uitbreiden

Heb je tijd over of wil je toch meer zien van IJsland? Dan kun je de Golden Circle makkelijk uitbreiden met andere bezienswaardigheden in de buurt. Hieronder een aantal ideeën om de Golden Circle mee te combineren! Wil je meer zien van wat er te doen is? Check dan mijn artikels over Oost-, West- en Zuid-IJsland via de balk bovenin! 

In de buurt blijven

Wil je liever niet te veel zelf rijden? Dan kan het lekker zijn om in de buurt van de Golden Circle te blijven. Hier is namelijk nog genoeg te doen! Doe hieronder wat ideeën op: 


Brúaráfoss 
De Brúarfoss wordt ook wel de meest blauwe waterval van IJsland genoemd. Je kunt deze bezoeken via een wandelpad van ongeveer 7 kilometer waarbij je onderweg nog veel mooie watervalletjes ziet. Kom je alleen voor de Brúafoss kun je de auto sinds april 2023 vlakbij parkeren en loop je in 5 minuten naar de waterval. Sla deze waterval dus zeker niet over als je in de buurt bent! Deze waterval bevindt zich op maar15 minuten rijden van de Geysir.

Urridafoss
Deze brede waterval is met de auto erg makkelijk te bereiken. Parkeren doe je vlakbij en binnen een minuut lopen sta je op het uitzichtplatform over deze waterval. Deze waterval bevindt zich op maar 30 minuten rijden van de Kerid Crater. 
Hveragedi 
Dit park staat bekend door de krachtige geothermische krachten die eronder liggen. Op veel plaatsen vind je kraters waar het water in aan het koken is. Je kunt hier een wandeling maken van ongeveer een uur, en een uur terug naar een verwarmd beekje die precies goed is om in te relaxen. Vergeet dus zeker niet je zwemspullen als je hierheen gaat! Dit nationaal park bevindt zich op maar 20 minuten rijden van de Kerid Crater. Wil je dus geld besparen of naar een minder touristisch geothermisch bad? Ga dan zeker hierheen! 

Pjórsárdalur 
In deze vallei vind je verschillende mooie watervallen zoals de Hjáparfoss, de Gjárfoss en de Háifoss. Deze vallei met verschillende watervallen is iets verder weg en ligt op ongeveer 50 minuten rijden vanaf de Kerid Crater. Houdt er natuurlijk wel rekening mee dat de watervallen ook nog op enkele afstand van elkaar afliggen.  

Langs de zuidkust

Heb je wat meer tijd of vind je het leuk een wat grotere afstand te rijden? Dan kan het heel leuk zijn om alleen de Zuidkust van IJsland mee te pakken. Zo kun je veel mooie bezienswaardigheden en landschappen toevoegen aan je lijstje, het is echter wel wat langer rijden, want je moet alles op de terug (of heen)weg weer rijden. Wanneer je dit van plan bent kun je kiezen uit onderstaande bezienswaardigheden om toe te voegen aan je lijstje. Hoe lager op de lijst, hoe verder deze plek is van de Golden Circle. Kijk dus zelf hoeveel tijd je hebt en hoe ver je wilt rijden.  

 

Urridafoss 

Deze brede waterval is met de auto erg makkelijk te bereiken. Parkeren doe je vlakbij en binnen een minuut lopen sta je op het uitzichtplatform over deze waterval.

Seljalandsfoss 
Deze waterval mag niet op je lijstje ontbreken. De grootste is het meest bekend maar ernaast kun je er nog twee vinden tijdens een hele korte wandeling. Bij mooi weer kun je ook achter deze waterval langslopen. 

Skógafoss 
Deze prachtige waterval is 1 van de bekendste van IJsland. Je kunt er beneden bijna helemaal tot aan het water lopen en met mooi weer en een beetje geluk kun je er zelfs achterlangs lopen. Houdt er in de zomer rekening mee dat het heel erg druk kan zijn bij deze waterval dus kom het liefst `s ochtends vroeg of wat later op de dag om drukte te mijden.

 

Het leuke aan deze waterval is dat je hem ook vanaf boven kan bekijken. Er gaat aan de rechterkant van de waterval een trap omhoog van ongeveer 500 treden waarna je uitkomt bij een uitzichtpunt precies waar het water naar beneden valt. Hierboven vonden wij het eigenlijk nog mooier dan benden. Veel touristen zullen afgevallen zijn waardoor je de waterval wat meer voor jezelf hebt. Eenmaal boven kun je nog kilometers langs de waterval lopen. Omdat het bij ons erg slecht weer was en je niet heel veilig loopt bij onvoorspelbare wind en gladheid hebben wij maar een klein stukje gelopen. Het fijne is dat je binnen 10 minuten langs dit pad al langs twee andere prachtige watervallen komt. Neem deze twee dus zeker even mee in je planning en loop bij mooi weer nog zeker een stukje door! 

 

Tip om te slapen: vlak bij deze waterval liggen een aantal hotels en guesthouses. Vanaf deze kun je zelfs lopend naar de waterval. Wij sliepen in Guesthouse Kverna, deze was relatief gezien erg goedkoop en er zat een prima ontbijt bij maar vooral de locatie was natuurlijk heel erg fijn ;). 

Dyrhólaey 
Wanneer je Dyrhólaey bezoekt rijdt je naar een uitzichtpunt bovenop de klif. Vanaf waar je de auto parkeert ben je binnen een minuut bij het uitzichtpunt. Hier kun je in een soort cirkel lopen waarbij je uitzicht hebt op de boog-gevormde klif en aan de andere kant op het strand. Bij goed weer kun je hier naar beneden het strand op lopen, maar helaas komt dat niet heel vaak voor door de ruige zee. Houd er ook rekening mee dat het hierboven heel hard kan waaien en regen daardoor extra hard aankomt. Toen wij hier waren waaide het zo hard dat ik niet dichter dan drie meter bij de rand van het uitzichtpunt durfde te komen.

Vík 
Dit dorp is vanwege zijn locatie een fijne plek om je overnachting te plannen. Vanaf hier kun je makkelijk naar vele bezienswaardigheden in het zuiden van IJsland. Wij hebben er echter voor gekozen hier niet te blijven slapen maar om iets verder door te rijden omdat daar overnachten goedkoper was. 

Hjörleifshöfdi 
Deze grot staat bekend om zijn bijzondere vorm, namelijk die van Yoda. De grot is geheel met de auto te bereiken, het laatste stuk is echter over een stukje onverharde weg. Dit kun je eventueel ook lopen als je het niet vertrouwd. Leuk om dus als een snelle stop toe te voegen aan je reis.

Fjadrárgljúfur 
Deze canyon wordt ook wel als de mooiste van IJsland beschouwd. Vroeger kon je er door het water lopen maar nu mag je helaas alleen nog maar bovenlangs. Er is een duidelijke pad waar je langs kan lopen en op het eind is een soort uitzichtpunt gebouwd waardoor je de hele canyon in kan kijken (zoals op de eerste 2 foto's hieronder). Houdt er rekening mee dat het pad, zeker met regen, heel erg modderig kan worden. Trek dus goede schoenen aan, ondanks dat het pad makkelijk begaanbaar is en niet veel stijgt of daalt. Het pad is ongeveer 20 minuten lopen, daarna loop je dezelfde weg terug. 

Svartifoss 
Deze waterval is een hele speciale doordat deze is omgeven door basaltkolommen. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer een uur naar boven lopen met onderweg een aantal mooie uitzichtpunten en kleinere watervallen. Vanaf de parkeerplaats zijn er meerder andere wandelingen die je ook kunt maken. Meer informatie kun je hierover vinden via onderstaande knop. 

Vatnajökull

Dit is de grootste gletsjer van Europa en daarom geweldig om te bezoeken. Je kan deze vanaf verschillende uitlopers van de gletsjer bezoeken of bezichtigen. Klik op onderstaande link om te lezen over onze favorieten punten om deze gletsjer te bezichtigen, waaronder een punt waarbij je zelf naar de gletsjermond toe kan lopen. 

Jökulsárlón 
Jökulsárlón is 1 van de mooiste en bekendste gletsjermeren van IJsland. Het ligt gelegen over de diamond beach en wordt daarom vaak gecombineerd op één dag. De ijsschotsen die op het meer liggen komen door een bepaalde stroming van het water op het strand te liggen waardoor dit hele speciale plaatjes kan opleveren. Ongeveer het hele jaar liggen er hier dan ook ijsschotsen op het water en op het strand. Vanaf Jokulsarlon gaan erg veel tours richting de gletsjer en de ijsgrotten hierin. Ook kun je hier vanaf april boottochten doen over het meer.

 Jökulsárlón, de laatste stop van het rijtje hierboven, is ongeveer 4,5 uur rijden vanaf de Golden Circle. Dit rijdt je ook nog terug dus je zult in totaal ongeveer 9 uur aan het rijden zijn. Gelukkig zijn er vele stops onderweg en heb je hopelijk genoeg tijd om hierover te doen!

Meer weten over IJsland?