Hoeveel geld ben je kwijt met je reis door IJsland?


Hoeveel geld je kwijt bent in IJsland hangt natuurlijk heel erg af van een aantal dingen. Zo heeft het seizoen erg veel invloed, hoe lang je gaat en hoe gek je het zelf wilt maken. Hieronder vindt je een overzicht van hoeveel geld je ongeveer kwijt bent in IJsland qua overnachtingen, het huren van een auto, bezienswaardigheden en voor eten en drinken. 

Overnachtingen

Voor overnachtingen zijn er, zoals altijd, veel gradaties qua luxe waar je uit kunt kiezen. In IJsland kun je zowel hostels als hele luxe hotels vinden. In de wat minder touristische gebieden in IJsland is de keus helaas wat minder en zul je vaak in guesthouses slapen. Ook zijn overnachtingen vaak duurder als je ze op het laatste moment moet boeken. Ga je op budget op vakantie? Dan kun je voor onderstaande prijzen ervan uitgaan dat je voor het beginbedrag wel iets kunt vinden. 

Seizoen  Geschatte prijs per nacht
Zomer €100 - €400 
Winter €80 - €220 
Herfst & Lente  €70 - €200 

Een auto of busje huren

In IJsland is het ook mogelijk om een busje te huren waar je in kunt slapen. Op deze manier hoef je minder kosten voor een overnachting te betalen, het is namelijk in IJsland verplicht om op een camping te overnachten in je busje en voor deze moet je betalen. Wanneer je een auto huurt kun je kiezen tussen een 4x4 of een tweewiel aandrijf. Klik voor hulp bij het maken van deze keuze even op onderstaande link. 

Onderstaande prijzen zijn gebaseerd op het huren van auto voor een week en op voorwaarde dat de bestuurder tussen de 30 en 65 jaar is. Vaak hoe langer je de auto huurt, hoe goedkoper het wordt. Houdt er met het huren van de auto ook rekening mee of je onbeperkt kilometers mag rijden of hoeveel dit er maximaal per dag zijn. Wil je veel rijden? Dan kan het geld schelen een auto met onbeperkte kilometers uit te zoeken. 

  Auto 4x4 Busje
Zomer  €770 €950  €1170
Winter  €400 €360  €350
Lente & herfst  €400 €360  €570

Benzine

Bij het huren van een auto is het natuurlijk ook van belang hoeveel kilometers je wilt rijden betreft hoeveel geld je kwijt bent aan benzine. Deze ligt in IJsland op het moment (2023) rond de €2,10 per liter.

 

Hoeveel rijden Aantal kilometers Benzinekosten
Hele eiland rond 2000  €280
Alleen zuidkust  1000 €140
Alleen Golden Circle 400 €56

Bezienswaardigheden

De enige bezienswaardigheid waar wij in IJsland voor hebben hoeven betalen was de Kerid Crater. Dit was gelukkig maar een paar euro. Verder moet je voor de meeste bezienswaardigheden op de parkeerplaats betalen om te mogen parkeren. Dit is dus niet per persoon, maar per auto. Op veel van van die parkeerplaatsen hangen camera´s die per nummerbord in de gaten houden of er betaald is of niet. Ook als er hier dus niemand staat is het wel belangrijk dat je altijd betaald. Vaak gaat dit geld naar het onderhouden van de bezienswaardigheid. Per bezienswaardigheid was dit vaak maar maximaal €5. 

Eten en drinken

Wat je in IJsland kwijt bent aan eten en drinken is natuurlijk geheel afhankelijk van jezelf. Lees voor het besparen van geld in IJsland even onderstaand artikel. Zo kun je in erg veel guesthouses zelf koken waardoor je niet uit eten hoeft te gaan. Wanneer je dit doet zal de prijs automatisch een stuk lager liggen. Zo ben je met 2 personen al snel €80 samen kwijt wanneer je uit eten gaat. Doe je boodschappen en kook je zelf? Dan zal dit eerder rond de €30 liggen. 

Overzicht

Onderstaand voorbeeld 2 personen die op redelijk budget een week naar IJsland gaan en in een tweewiel aandrijf auto die alleen de Zuidkust van het eiland bezoeken. In dit voorbeeld ben ik er ook even vanuit gegaan dat de helft van de tijd zelf gekookt wordt, en bij de helft uit eten gaan. Ook zelf verzorgen van ontbijt en lunch zijn hierbij meegenomen.  

  Zomer Winter Lente & herfst 
Overnachting €800 €650 €600
Auto huren €770 €400 €400
Benzine €140 €140 €140
Bezienswaardigheden €20 €20  €20 
Eten en drinken €500 €500 €500 
Totaal €2230 €1710 €1660

Meer weten over IJsland?