In de zomer of de winter naar IJsland?


Of allebei? Of ertussen in?

Om maar 1 ding voorop te stellen: IJsland is altijd prachtig. Wij zijn in maart geweest, wat een beetje tussen de zomer en de winter inzit, en wij vonden dit perfect. Dit komt doordat het heel koud was voordat we gingen, dit zorgde ervoor dat de eerste helft van de vakantie alles wit was en de tweede helft we in een totaal andere, groene, wereld waren. Maar de waarheid is, je weet het nooit met IJsland. Ook in de zomer kan het sneeuwen en in maart kan het -20 graden of zonnig zijn. Misschien zelfs op dezelfde dag. Eigenlijk moet je gewoon 12 keer naar IJsland toe om het land in elke maand en staat te kunnen zien. 

Voordelen van de zomer

Ik vind het voornaamste voordeel van de zomer dat de wegen een stuk beter te berijden zijn. In de winter kan het zo zijn dat je bepaalde bezienswaardigheden moet overslaan omdat de wegen niet begaanbaar zijn. Ook kan het gebeuren dat je niet een volledig rondje kan rijden rondom het eiland. Daarnaast kunnen wegen wel open zijn maar gevaarlijk te berijden omdat het heel glad kan zijn of het zicht slecht kan zijn.

Hiernaast zijn de dagen in de zomer ook veel langer, op het hoogtepunt gaat de zon zelfs niet onder. Dit zorgt ervoor dat je veel meer kunt doen op een dag maar het kan ook weer erg vervelend zijn voor het dag-nacht-ritme. Tot slot is het, hopelijk, wat zonniger en warmer in de zomer waardoor wandelingen bijvoorbeeld beter te doen zijn en je niet continu bezig bent met natte kleren ophangen en 4 lagen kleren dragen. 

  

Voordelen van de winter

In de winter veranderd IJsland in een soort winter wonderland van bevroren watervallen en witte uitgestrekte landschappen. Dit zal uitzichten opleveren die je niet snel op andere plekken op aarde vind. Andere voordelen zijn dat het goedkoper is naar het land te reizen in de winter en dat het een stuk goedkoper is. IJsland is natuurlijk best een prijzig land en hotels of het huren van een auto kan in de winter al snel zo een 3 keer zo goedkoop zijn als in het zomerseizoen. Daarnaast is een mega voordeel van IJsland in de winter de kans om het noorderlicht te zien. Zeker in het noorden van het land waar maar weinig mensen en dorpen zijn, maar ook met een beetje geluk in het zuiden, is de kans groot het noorderlicht te zien 's nachts.

Tot slot is het in de winter een stuk rustiger qua touristen dan in de zomer. Zo kun je de meeste bezienswaardigheden bijna alleen verkennen. 

 

Voordelen van de lente en de herfst

Tussen de winter en de zomer in is het heel moeilijk in te schatten wat het land zal doen met het weer. Het voordeel van de herfst of de lente vonden wij dat het ook een stuk goedkoper is. De wegen zijn soms lastig te berijden en ook niet allemaal open, maar meestal is het wel mogelijk een rondje om het eiland te rijden via de ringweg. Ook is er een 'normaal' dag-nacht-ritme, zoals vergelijkbaar in Nederland. Tot slot is het ook nog in de lente en de herfst een stuk rustiger dan in de zomer. Zo waren wij in maart bij bijna alle bezienswaardigheden in het noorden alleen. In het zuiden is een stuk meer tourisme, maar ook daar is het nog veel minder dan in de zomer. 

Om te beslissen wanneer je naar IJsland gaat is het belangrijk de overweging te maken of je bereid bent wat moeilijkere wegen af te leggen en wat minder te zien om dat wat je ziet in een, wat mij betreft, veel gavere manier te zien. Aan de andere kant kun je kiezen om overal langs te gaan en rustig op je gemak het eiland rond te reizen. Want ook als het landschap groen is, is het prachtig. Wanneer je tussen de zomer en de winter in gaat, weet je simpelweg nooit hoe het land eruit zal zien. De ene week kan het -20 graden zijn en de volgende weer rond het vriespunt of zelfs hoger. 


Meer weten over IJsland?


Wintersport 728x90