16x uitzichtpunten op Madeira die je niet wilt overslaan!


Miradouro is het Portugese woord voor uitzichtpunt. Dit zal je dan ook heel vaak tegen gaan komen bij het plannen van je reis en op bordjes langs de weg zien staan. Het is fijn dit woord te kennen omdat je nu de eerste stap hebt gezet om de mooiste vergezichten op Madeira te gaan ontdekken. Madeira kent namelijk talloze ' miradouros', waardoor het makkelijk is het overzicht hierin kwijt te raken. Lees even verder hieronder voor een duidelijk overzicht van de mooiste uitzichtpunten op Madeira!

Balcoes viewpoint

Dit uitzichtpunt geeft je prachtige uitzichten over de hoogste toppen op Madeira en is te bereiken in slechts een half uurtje lopen vanaf de parkeerplaats. Alles over dit uitzichtpunt en de wandeling ernaar toe (inclusief nog een uitzichtpunt onderweg die je echt wilt zien) lees je door hier te klikken. 

Cabo Girao

Dit uitzichtpunt is een hele speciale. Je kunt hier namelijk door een glazen plaat kijken op de hoogste klif van Europa. Vanaf waar je de auto parkeert loop je in ongeveer 5 minuten naar dit uitzichtpunt waar je 2 euro betaald om naar de glazen plaat te kunnen lopen. Er is ook een souvenirwinkel aanwezig en een klein restaurant. Wil je liever naar een rustig plekje met bijna hetzelfde uitzicht? Dan kun je ook 1 minuut verder rijden naar Miradouro Lombo do Facho. Hier is geen glazen plaat maar verder heb je hetzelfde uitzicht. 

Crane viewpoint / Miradouro do Guindaste

Dit uitzichtpunt is het mooist bij zonsopgang. Je kunt er super dichtbij parkeren en hoeft maar 1 minuut te lopen naar de rots vanaf waar je de zonsopgang kunt kijken. Kies een plekje op de rotsen en geniet van hoe de lucht alle kleuren kan worden. 

Bica da Cana

Dit uitzichtpunt staat vooral bekend om hoe mooi de zonsopgang hier is. Je kunt de auto vlakbij parkeren en hoeft maar ongeveer 15 minuten te lopen naar het uitzichtpunt. Houdt er wel rekening mee dat je ongeveer een half uur voor de zonsopgang plant om hier te zijn, mocht er dan iets fout gaan ben je niet te laat. Het plaatje is namelijk het mooist als de zon nog achter de berg is. Je wilt het liefst hiervoor dus nog aankomen. 

De wandeling naar het uitzichtpunt toe is niet moeilijk maar toch zijn er een paar dingen waarvan wij het fijn hadden gevonden dit van tevoren te weten. Op hetzelfde punt begint namelijk een ander wandelpad, deze moet je niet hebben maar je moet over een laag soort touwtje heenstappen om naar het uitzichtpunt te lopen. Deze hangt er omdat auto's er niet langs mogen. Vervolgens kom je langs een soort huisje, hier moet je linksaf en verder moet je alleen het pad volgen. Kies een plekje uit en geniet van een prachtige zonsopgang. 

Miradouro do Ninho da Manta

Dit uitzichtpunt ligt op de Pico do Arieiro en vindt je als je ongeveer een half uur het pad van de PR1 volgt. Dit is een prachtige plek om de zonsopgang te kijken en als je hier rond deze tijd loopt zul je hier ook veel mensen zien zitten. Je kunt er dus voor kiezen bij dit uitzichtpunt te stoppen als je de PR1 helemaal loopt maar er zijn ook veel mensen die alleen heen en weer lopen naar dit punt voor de zonsopgang. Let wel op: als je erheen loopt loop je steil omlaag, maar terug heb je een steile weg voor de boeg.

Goed om te weten is dat dit uitzichtpunt niet de plek is waar je de zon omhoog ziet komen maar deze schijnt hier prachtig over de bergen voor je. Ook is het hier veel rustiger dan bij miradouro Juncal (hieronder beschreven), wat een  voordeel voor mensen kan zijn. 

Miradouro Juncal

Dit uitzichtpunt is misschien wel de mooiste, en bekendste, plek om de zonsopgang te kijken op Madeira. Elke dag zijn er op de plek dan ook talloze mensen verzameld om de zon boven de wolken uit te zien komen en om deze 's avonds weer onder te zien gaan. Het uitzichtpunt bevindt zich op ongeveer 10/15 minuten lopen vanaf de parkeerplaats. Er is een platform waar je op kan staan, maar omdat deze vaak al heel vol is verdelen mensen zich over de omringende rotsen en de berg die ertegenover staat.

Tip: Op de hierboven beschreven plek is het vaak heel erg druk en heb je vaak veel andere mensen op je foto. Wil je wat meer rust? Dan zijn er 2 opties die wij je kunnen aanraden. Ten eerste is er een plek vlak naast de parkeerplaats voor auto's van mensen die een wandeling gaan maken (let op: dit is een andere parkeerplaats dan die helemaal boven aan de berg maar hier rijdt je langs). Vlak hiernaast kun je een rots oplopen vanaf waar je ook een prachtig uitzicht op de zonsopgang hebt alleen zijn hier een stuk minder mensen dan op het bekende miradouro Juncal. De tweede optie is om de zonsopgang te kijken vanaf de weg onder de parkeerplaats waar veel auto's aan geparkeerd staan. Daar heb je ook een prachtig uitzicht op de parkeerplaats en zijn ook een stuk minder mensen. Bedenk dus van tevoren even waar je de zonsopgang wilt gaan bekijken of bekijk je opties als je aangekomen bent. 

Miradouro Pico dos Barcelos

Bij dit uitzichtpunt heb je uitzicht over Funchal en de oceaan ernaast. Je kunt bij dit uitzichtpunt de auto vlakbij parkeren en hier naar binnen lopen. Er zijn 3 verschillende platformen waar je van het uitzicht kunt genieten. Deze hebben eigenlijk uitzicht op hetzelfde maar dan vanaf een andere hoogte waardoor het er net iets anders uitziet. 

Cristo Rei

Dit uitzichtpunt staat bekend om het enorme beeld van Jezus die er staat, je weet wel, net als die in Rio de Janeiro. Maar dan een beetje kleiner. Je kunt vlakbij parkeren en loopt in 5 minuten omhoog naar het uitzichtpunt. Je hebt hier aan beide kanten een mooi uitzicht over de kliffen en kunt om het beeld heenlopen. Hier is nog een trap naar beneden waardoor je een mooi uitzicht op het beeld hebt. 

Tip: Ga hierheen tijdens de zonsondergang. De lucht kleurt namelijk rond die tijd als je geluk hebt alle kleuren van de regenboog! 

Miradouro do Pinaculo

Bij dit uitzichtpunt heb je prachtig uitzicht over Funchal. Je kunt er makkelijk met de auto komen en parkeert naast het uitzichtpunt. Wanneer je hier met zonsondergang bent, kun je aan de ene kant de zon steeds lager zien zakken en aan de andere kanten kun je de genieten van de avondkleuren over Funchal en hoe de stad steeds lichter wordt, als het buiten steeds donkerder wordt. Reden genoeg om hier even te stoppen dus! 

Miradouro Eira do Serrado

Dit uitzichtpunt is niet ver lopen en daarom makkelijk om even snel te bezoeken. Vanaf de parkeerplaats loop je aan de linkerkant van het restaurant binnen 10 minuten naar het uitzichtpunt vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over alle hoge bergtoppen om je heen. Rond zonsondergang wordt het hier vaak heel mistig, wat hele gave plaatjes kan opleveren. Bij het uitzichtpunt vind je een grote parkeerplaats en een groot restaurant waar je ook naar het toilet kunt. 

Wil je wat meer wandelen? Je kunt vanaf dezelfde parkeerplaats namelijk een aantal prachtige wandelingen maken. Alles over de wandeling die wij vanaf daar hebben gemaakt lees je hier

Miradouro da Eira da Achada

Dit uitzichtpunt in het noorden van Madeira biedt prachtige uitzichten over de ruige kliffen langs de kust en de begroeide bergwanden. Vanaf de parkeerplaats loop je hier in ongeveer 5 minuten naartoe. 

Miradouro Véu da Noiva

Op deze plek heb je uitzicht op een waterval die in de oceaan uitkomt. Dit geeft een heel gaaf uitzicht. Vroeger was hier een wandeling naartoe maar die is nu helaas gesloten. De parkeerplaats is heel dichtbij, je bent er dus binnen 5 minuten. 

Miradouro Ilheus da Ribeira da Janela

Je vindt dit uitzichtpunt in Noord-Westen van Madeira aan de zee. Je kunt de auto vlakbij parkeren en hoeft niet meer dan 5 minuten te lopen naar het uitzichtpunt. Je kunt de trap pakken door de rotsen heen of eromheen en via het kiezelstrand hiernaar toe lopen. Op deze plek heb je uitzicht over een aantal bijzondere rotsen die uit het water steken. 

Tip: Ga hierheen met zonsopgang. De lucht kleurt dan prachtige kleuren en je kunt de zon boven de bergen uit zien komen. Klik hier voor meer tips om de zonsopgang te bekijken! 

Miradouro do Pico do Facho

Je kunt via een mooie route met de auto hier bijna helemaal naar boven rijden. Vanaf de parkeerplaats heb je al een prachtig uitzicht, maar je kunt er voor kiezen nog iets hoger te lopen waardoor je een 360 graden uitzicht hebt over zowel de stad als het schiereiland Sao Lourenco. Naar boven lopen kostte ons niet meer dan 10 minuten en het was niet moeilijk te wandelen. Wil je je trip nog iets uitbreiden? Dan is een bezoek aan dit uitzichtpunt goed te combineren met de wandeling naar Boca do Risco. 

Miradouro da Santinha

Dit uitzichtpunt vindt je direct naast de weg en biedt een prachtig uitzicht over de natuurlijke baden in Porto Moniz. Rijdt je hier dus langs of ben je in de buurt? Stop dan zeker even om van dit uitzicht te genieten! 

Miradouro de Sao Cristovo

Dit uitzichtpunt is een beetje in beslag genomen door een restaurant. Je kunt hier heerlijk zitten op het balkon met prachtig uitzicht over de kliffen. Toen wij hier 's ochtends vroeg waren was het ook geen probleem om er even stil te staan en foto's te maken maar er hangt wel een bordje dat je er eigenlijk alleen mag parkeren als je ook iets gaat drinken in het restaurant. 

Uitzichtpunten die je niet hoeft te delen

Bovenstaande uitzichtpunten zijn allemaal vrij bekend en het zal hier dan ook, zeker in het hoogseizoen, druk zijn met andere mensen. Wij hebben daarentegen een aantal uitzichtpunten op een rijtje gezet die je kunt bezoeken, die minstens net zo mooi zijn, en waar je hoogstwaarschijnlijk de enige bent. Lees deze hier!

Meer weten over Madeira?