PR8; Wandeling over het schiereiland Sao Lourenco


Deze wandeling is 1 van de mooiste wat ons betreft die je op Madeira kunt doen, waarbij je over een stuk van het schiereiland Sao Lourenco loopt. 

In het kort

  • Duur - 3-4 uur, afhankelijk van hoeveel stops je maakt en of je wilt zwemmen
  • Moeilijkheid - 4/5
  • Lengte - 3 km heen en 3 km terug
  • Hoogtepunt: Prachtige uitzichten over het ruige schiereiland 
  • Touristisch: 3/5

Beginpunt van de wandeling

Het beginpunt van de wandeling kun je makkelijk vinden als je PR8 op Google Maps zoekt. Voor de exacte locatie van de parkeerplaats kun je ook hier klikken. Je komt hier uit bij een grote parkeerplaats, dus ruimte zat voor de auto. Als je hier overdag bent staat er een kraampje waar je nog wat eten of drinken kunt kopen. 

De wandeling

De wandeling is 1 pad dat je heen en weer loopt, dit pad is 3 kilometer heen en 3 kilometer terug. Op de heenweg is het pad redelijk stijl omhoog afgewisseld met vlakke stukken. Er zijn gelukkig geen gevaarlijke plekken of afgronden waar je vlak langs moet lopen. Vooral op het einde van de wandeling maak je een steile klim omhoog naar het uitzichtpunt waar de wandeling stopt. Gelukkig ben je hier niet meer dan 10/15 minuten mee bezig. Wij hebben over de heenweg ongeveer 2,5 uur gedaan en over de terugweg 1,5. Dit had te maken met de vele fotostops en dat de heenweg in totaal net iets meer omhoog is en de terugweg wat meer omlaag. Doe je rustig aan, dan doe je dus ongeveer 4 uur over de wandeling, loop je wat sneller door (wat veel mensen denk ik doen) ben je er ongeveer 3 uur mee bezig. 

Deze wandeling loop je misschien nog wel meer voor de route onderweg dan voor het eindpunt.De wandeling zelf over de rotsen is prachtig. Je loopt over 3/4 rotstoppen vanaf waar je overal net een ander prachtig uitzicht over de rotsen en Sao Lourenco hebt.

Miradouro da Ponta do Rosto

 Het eindpunt van de wandeling is een uitzichtpunt genaamd 'Ponta do Rosto'. Je kijkt hierbij uit over het laatste stuk van het schiereiland die je niet te voet kan bereiken. Zeker met het zonlicht hierop is dit een prachtig uitzicht. 

Extra opties

Als je wilt kun je de route nog een beetje uitbreiden door links en rechts af en toe een bergje op te lopen voor een extra uitzichtpunt. Ook kun je vrij aan het begin van de wandeling naar beneden lopen een strandje op. Bijna op het eind van de wandeling kom je bij een kruising waar je links en rechtsaf kan. Beide komen op hetzelfde uit, maar links is een wat vlakker pad en aan de rechter kant loop je naar beneden, je komt hier bij een strandje waar je even kunt zwemmen. Houdt er hier wel rekening mee dat de stroming hard is en dat de stenen erg glad zijn. 

Zonsop- en zonsondergang

Deze wandeling kunnen we zowel met de zonsopgang, als met de zonsondergang extra aanraden.  Het fijne hiervan is dat het een stuk rustiger is, maar ook dat het een stuk minder warm is, de zon schijnt namelijk niet zo fel op je gezicht. Wij hebben de wandeling met zonsondergang gelopen in september en zijn rond 1630 vanaf de parkeerplaats begonnen en kwamen 4 uur later precies voor het donker terug. Check wel altijd even hoe laat de zon precies onder- of opgaat en bedenk van tevoren of je het erg vind om eventueel een stuk in het donker te lopen. 

Waar moet je aan denken voordat je gaat?

  • Bescherming tegen de zon
  • Extra kleding in het geval dat het koud wordt of gaat regenen
  • Zaklamp (als je een deel in het donker wilt lopen)
  • Genoeg water 
  • Een snack voor onderweg 

Meer weten over Madeira?