Bezienswaardigheden in Noord IJsland


Ondanks dat er niet heel erg veel bezienswaardigheden in het noorden van IJsland zijn was het ons favoriete gedeelte van het land, de natuur die je tegenkomt onderweg is namelijk echt prachtig. Het liefst zou ik de hele dag in dit landschap heen en weer rijden en nooit uitgekeken raken. 

Waar bijna iedereen die maar kort in IJsland is ervoor zal kiezen om naar het zuiden te gaan zou ik een volgende keer denk ik kiezen om alleen naar het noorden te gaan! Mede daarom is het er overal ook heerlijk rustig. 

Op de kaart hieronder kun je zien over welke bezienswaardigheden ik in dit artikel zal praten en kun je zien waar deze op de kaart liggen. Zo kun je makkelijk je eigen route plannen door IJsland!

1. Kolugljúfur

Deze waterval is heel erg makkelijk te bereiken en parkeren kan er praktisch naast. Vanaf de parkeerplaats loop je naar een brug vanaf waar je de waterval kunt zien in nog niet eens 2 minuten. 

 

2. Drengey Island 

Dit eiland bij de kunst van IJsland staat bekend om papagaaiduikers te spotten. Je kunt er met een tour naartoe vanuit Sauðárkrókur voor ongeveer €100. 

3. Godafoss

Deze waterval vonden wij echt prachtig. De wandeling vanaf de parkeerplaats is ongeveer 10 minuten en er zijn verschillende plekken vanaf waar je de waterval kunt bekijken. Met wat geluk en een open lucht kun je zelfs op de achtergrond de bergen zien wat het plaatje helemaal perfect maakt. 

4. Lake Myvatn

Een bezoek brengen aan Myvatn is heel erg leuk. Het is een meer waar je omheen kunt rijden en vooral aan de oost kust zijn allemaal dingen te zien. Zo kun je kiezen uit onderstaande bezienswaardigheden: 

  • Skútstadagígar pseudokraters - je kunt hier tussen de kraters rondlopen en naar kleine uitzichtpunten
  • Dimmuborgir - hier zijn bijzondere rotsvoormaties te zien
  • De Hverfjall krater - je kunt hier naar de top van de krater toelopen
  • Grjótagjá grot - er zit hier een soort scheur in de aarde waardoor je, voorzichtig, de warmwaterbronnen kunt bewonderen. Vroeger kon hierin gezwommen worden maar nu is het water helaas te heet geworden
  • Myvatn geothermisch bad - entree is hier ongeveer €40. Sluit hier bijvoorbeeld lekker je dag mee af, het bad is tot 22.00 open
  • Hvrir - je kunt hier langs de 'modderpoelen' lopen waar het kokende water uit stoomt. Wees wel voorbereid op de stank! 
  • Slapen bij Myvatn - Myvatn is echt een plek om in een gezellig, knus huisje te slapen waar IJsland om bekend staan. Blijf hier dus zeker een nachtje slapen. 

5. Aldeyjarfoss

Om bij deze waterval te komen moet je door het binnenland van IJsland en is dus iets moeilijker te bereiken dan voorgaande punten, die allemaal vlakbij de ringweg lagen. Dit maakt de waterval dus wat rustiger qua touristen en de basaltkolommen waar hij langs stroomt zorgt voor een prachtig plaatje.  

6. Ásbyrgi klif

Deze klif is goed te combineren met een bezoek aan onderstaande watervallen. Je kunt naar de bovenkant van de klif lopen voor een uitzicht over Ásbyrgi. 

7. & 8. Dettifoss & Sellfoss

Deze watervallen liggen vlak bij elkaar en zijn via hetzelfde wandelpad te bereiken. Geniet hier van de kracht van de natuur en de enorme liters water die hier vallen per minuut. Helaas is de weg naar deze watervallen in de winter vaak dicht, hou hier rekening mee met het plannen van je reis. 

9. Dalvík

Vanuit het noorden van IJsland kun je bijna het hele jaar door walvissen kijken. Wij hebben dit gedaan vanuit Dalvik maar ook Hauganus staat hierom bekend. Wij kregen daar te horen dat maart de enige maand is waarin er niet zoveel walvissen zien en dat er de rest van het jaar een 98% kans is om ze te spotten. Hou er rekening mee dat het op de boot heel erg nat en koud kan zijn, vaak krijg je bij de tour een soort jumpsuit voor over je jas heen maar denk dus ook aan goede, waterdichte en warme schoenen. 

Meer weten over IJsland?