PR16; Wandeling langs Levada Faja do Rodrigues


Tijdens deze wandeling loop je 7,8 kilometer (3,9 heen en terug) langs een levada door prachtige natuur. Het fijne aan de wandeling is dat het pad bijna altijd vlak is waardoor het niet erg vermoeiend is. Onderweg kom je prachtige uitzichten en groene natuur tegen. Wij hebben ongeveer 3 uur over de wandeling gedaan. 

In het kort

  • Duur: 3 uur 
  • Moeilijkheid: 1/5
  • Lengte:  (3,9km heen en 3,9km terug)
  • Rekening houden met: 3 vrij lange donkere tunnels 
  • Touristisch: 3/5

De start van de wandeling

De start van de wandeling kun je makkelijk vinden door in Google Maps 'PR16' in te typen of door hierop te klikken. Het pad waar je helemaal op het eind op gestuurd wordt is onverhard. Je kunt hier omhoog rijden of je kan beneden parkeren op de aangelegde parkeerplaats. Je wandelt dan nog 200 meter naar het officiële beginpunt.

De wandeling

Bij deze wandeling loop je hetzelfde pad zowel op de heen- als op de terugweg. Zoals hierboven al beschreven is de wandeling erg makkelijk en vlak. Je loopt ongeveer 3 uur over iets minder dan 8 kilometer. Onderweg loop je vooral onder de bomen door waardoor je lekker in de schaduw loopt met af en toe openingen waardoor je prachtig uitzicht hebt. Het enige wat de wandeling een beetje lastig maakt is dat er 3 tunnels zijn. De eerste 2 zijn niet zo lang maar de derde tunnel is ongeveer een kilometer en hier deden wij ongeveer 20 minuten over. In de tunnels stroomt de levada door en moet je dus op een kleine verhoging hier rechts van lopen. Dit is niet moeilijk maar toch is het op sommige stukken erg smal en laag waardoor je ook je hoofd in de gaten moet houden. Omdat het pad 2 keer hetzelfde is loop je op de terugweg door dezelfde tunnels.

 Na de laatste, lange tunnel ben je bijna op het eind van de wandeling. Het is dan nog maar 10 minuten lopen. Er is niet echt een uitzichtpunt waar de wandeling mee stopt. Wel is er een soort waterval maar deze is niet heel bijzonder. Ben je niet zo een fan van tunnels? Dan kun je dus ook omdraaien voor de laatste, lange tunnel en mis je niet echt iets. 

Waar moet je aan denken voordat je gaat?

Door de tunnels en de beschutting op het pad kan het in de winter tijdens deze wandeling redelijk koud worden. Ook druppelt het in de tunnels. Daarom kan het fijn zijn om regenkleding mee te nemen. Ook kun je er voor kiezen om door de levada in de tunnel te lopen maar dan zul je waterschoentjes of slippers mee moeten nemen. Er liggen namelijk veel losse stenen hierin dus op blote voeten wordt geen pretje. Denk daarnaast, zoals bij elke wandeling, aan genoeg water, snacks en bescherming tegen de zon. 

Meer weten over Madeira?