Wandeling door Curral das Freiras / de Nonnenvalei


Curral das Freiras betekend in het Nederlands Nonnenvalei. Dit is een prachtig natuurgebied centraal gelegen in Madeira met mooie vergezichten en dichtgegroeide kastenjebossen. Het dal van dit gebied kun je alleen te voet bereiken en dat is dan precies wat heel leuk is om te doen. Je kunt hier veel verschillende wandelingen maken waaronder de PR2 of delen hiervan. Wij hebben een wandeling gemaakt vanaf Miradouro Eira do Serrado. Dit is een bekend uitzichtpunt in de Nonnenvalei.

In het kort

  • Duur: Naar beneden 1 uur + naar boven 2 uur 
  • Moeilijkheid: 2/5 (als je alleen naar beneden loopt) / 5/5 (als je ook weer terug naar boven loopt) 
  • Lengte: 4 kilometer (1 kant op) 
  • Hoogtepunt: Prachtige omgeving 
  • Touristisch: 1/5

Het startpunt van de wandeling

Het startpunt van deze wandeling is vlakbij het uitzichtpunt Miradouro Eira do Serrado. Je kunt dit vinden door 'Miradouro Eira do Serrado' op Google Maps in te typen of door hierop te klikken. De route naar het uitzichtpunt vind je links van het restaurant vanaf de parkeerplaats en het begin van de wandeling naar beneden aan de rechterkant van het restaurant. 

De wandeling

Als je bij bovenstaand punt begint is de wandeling alleen maar naar beneden. Het pad is ongeveer 4 kilometer lang en je loopt ruim 500 meter naar beneden. Wij hebben over de wandeling naar beneden ongeveer ruim een uur gedaan. Onderweg heb je continu een prachtig uitzicht over de bergen om je heen en het dorp in het dal waar je onderweg naartoe bent. Wij liepen dit pad eind van de middag en liepen toen veel in de schaduw. Het fijne was dat bijna niemand anders dit pad liep (we zijn maar 2 mensen in totaal tegengekomen) waardoor je heerlijk in rust kunt genieten van de omgeving. 

Als je beneden bent heb je een paar keuzes. Je auto staat natuurlijk nog boven en zul je dus weer boven moeten komen. Dit kan op meerdere manieren. Ten eerste kun je natuurlijk het pad terug naar boven lopen. Dit is voor de echte fanatieke wandelaars, want zoals net al gezegd is het een erg stijl pad en zul je alleen maar omhoog lopen. Je kunt ook vanaf het dal een bus pakken, bus 81 rijdt namelijk terug naar het uitzichtpunt. Houdt er wel rekening mee dat deze bus niet heel vaak rijdt en plan je wandeling dus goed. Tot slot kun je doorlopen naar het dorp in het dal en vanaf daar een taxi pakken terug naar je auto. Wij hebben hier 20 euro voor betaald. 

Meer weten over Madeira?