Tips voor het huren van een auto in IJsland


Met een gehuurde auto zelf IJsland verkennen is naar mijn mening veruit de beste manier om het eiland te verkennen. Je kunt lekker op je eigen tempo gaan, maar je komt ook op plekken waar je niet met tours zou komen. Zo kun je de de wat minder bekende parels van IJsland in alle rust en in je eigen tempo ontdekken. 

4x4 auto of niet?

Wanneer je een auto huurt op IJsland kun je kiezen tussen een 4x4 of een gewone 2wiel aandrijf auto. Het voordeel van een 4x4 is dat je op moeilijke of gladde wegen een stuk meer grip hebt in de sneeuw. Het nadeel is dan weer dat deze een stuk duurder is dan een gewone auto. Maak daarom de afweging, afhankelijk van wanneer je gaat en welke wegen je wilt gaan rijden, of het een goed idee is om een 4x4 te huren. Wij hebben in maart een gewone auto gehuurd en zijn tot de conclusie gekomen dat we dit beter niet hadden kunnen doen. We zijn hier een keer mee vast komen te zitten en een aantal keer bijna, maar ook dat is weer volledig afhankelijk van het weer per dag. 

Een busje huren

In IJsland is het ook mogelijk om busjes te huren waarin je kunt slapen. Dit scheelt je vaak veel in overnachtingskosten. Houdt er wel rekening mee dat je deze busjes 's nachts niet zomaar ergens mag neerzetten maar het verplicht is om op campings te slapen. Helemaal gratis zijn de overnachtingen dus niet. Ook zijn de busjes vaak erg klein waardoor het een beetje krap kan zijn met je spullen en zeker vervelend wanneer deze bijvoorbeeld natgeregend zijn. Of je goedkoper uitkomt met een busje hangt natuurlijk af van wanneer je gaat en wat voor auto en overnachting je zou willen huren. Klik voor een grof overzicht van de prijzen op onderstaande link om te zien hoe jij het goedkoopst uit bent. 

Tip: Kijk eens op de site van WorldWideCampers om de prijzen te vergelijken voor het huren van een camper voor jouw bezoek aan IJsland! 

Onbeperkt kilometers 

Kijk bij het huren van een auto altijd even naar hoeveel kilometers je gratis per dag mag rijden. Wij rijden zelf op vakantie altijd heel erg veel kilometers en zeker wanneer je in een periode gaat wanneer het weer onvoorspelbaar kan zijn, kan het fijn zijn als je niet op de kilometers hoeft te letten. Ga je over de maximum kilometers kan het namelijk al snel erg veel geld kosten. Ook is IJsland groter dan het lijkt, zo is een rondje om het eiland over de hoofdweg bijvoorbeeld al 1339 kilometer. Daarnaast rijdt je dan vaak nog een beetje heen en weer of ga je andere kleinere wegen in. 

 

Ben je niet van plan om ver te rijden? Dan kan het juist weer goedkoper zijn om een auto te huren waarbij de kilometers beperkt zijn per dag. Kijk hier dus even zelf naar!

Linksom of rechtsom rijden? 

Veel mensen rijden een rondje om het hele eiland tijdens hun trip door IJsland. Doe je dit rechtsom of linksom? Ik zou aanraden het weerbericht te bekijken en even met de autoverhuurder te overleggen. Bij ons was het weer in het zuiden heel erg slecht bij aankomst en hebben we dus besloten via het noorden te rijden. Toen we een halve week later in het zuiden aankwamen was het daar weer helemaal opgehelderd. 

Wegenkaart 

Omdat IJsland erg is ingesteld op veranderingen in het weer zijn er verschillende websites die de conditie van de wegen continu weergeeft. Gebruik bijvoorbeeld https://safetravel.is/conditions of https://umferdin.is. De organisatie van wie je de auto huurt zal ongetwijfeld deze tip ook geven en een website aanbevelen. Het is dan ook altijd een goed idee naar locals te luisteren betreft de weg en te vragen wat zij ervan denken, ondanks dat het weer onvoorspelbaar is kunnen zij het als geen ander voorspellen. De kleuren van de wegenkaarten geven de conditie van de wegen aan, ook staan er soms camera's in de app bij om zo de conditie op de weg te laten zien. Nog steeds kan het per kleur heel erg wisselen hoe de weg gaat zijn en het wordt natuurlijk niet elke minuut bijgewerkt. 

Rijdt nooit over een rode weg

Wij reden zonder 4x4 en voor deze auto's waren de witte en blauwe wegen, die stonden voor 'slippery' of 'snow' al een hele uitdaging. We zijn zelfs 1 keer vast komen te zitten in een te hoge sneeuwlaag. Gelukkig kwamen er al snel andere, grotere, auto's aan die ons hieruit konden trekken en een pad voor ons vrij konden maken over de rest van de weg. Les: als de weg al niet is afgesloten; ga nooit over een rode weg rijden, de kans dat hier een andere auto zal komen om je te helpen als er iets fout gaat is nou eenmaal heel klein omdat het verboden is hier te rijden. 

Rijdt eens om 

Samen met mijn vriend kunnen wij er altijd heel erg van genieten om vanuit de auto landschappen te bewonderen. Rijdt daarom in plaats van over de ringweg, die ook al prachtig is, eens wat om. Ga bijvoorbeeld in het noorden van IJsland helemaal langs de kust (bij goed weer, anders zijn de wegen hier hoogst waarschijnlijk veel te slecht voor!), hier rijdt bijna niemand en biedt nog meer bijzondere landschappen en plaatjes. 

Waar een auto huren?

Nu je alles weet over wat voor soort auto je het best kunt huren, passend bij jouw (en een beetje bij die van IJsland) behoeften, kun je het beste even kijken op een autovergelijkingssite als Sunnycars of RNTaCar. Hierop kun je al jouw voorkeuren opgeven en de goedkoopste optie naar voren. 

Meer weten over IJsland?