PR6 en PR6.1; Levada das 25 Fontes en Risco waterval wandeling


De PR6 naar Levada das 25 Fontes is 1 van de meest touristische wandeling op Madeira. Dit is niet zonder reden. De wandeling komt uit bij een prachtige hele brede waterval, de Risco waterval is daarentegen een hele hoge dunne waterval. 

De PR6 is het beginpunt van meerdere wandelingen, allemaal bij elkaar in de buurt. De meest voorkomende combinatie is die om de 6 en 6.1 te lopen. De 6 brengt je naar de 25 Fontes waterval, een plek waar 25 watervallen bij elkaar komen. De 6.1 brengt je naar 1 van de hoogste watervallen van Madeira. Beide wandelingen zijn niet moeilijk en wandelen naar beide kost je tussen de 3 en 4 uur. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten voordat je deze wandelingen gaat maken. 

In het kort

  • Duur: 3-4 uur
  • Moeilijkheid: 2/5
  • Lengte: 9 kilometer (5 km + busje) 
  • Hoogtepunt:  2 prachtige watervallen
  • Touristisch: 5/5

Beginpunt van de wandeling

Het beginpunt van deze wandeling is heel simpel om te vinden. Op Google Maps kun je 'PR6' intypen en je zult direct naar de parkeerplaats worden geleid. Dit is de link hiervan

Wandeling

Bij deze wandeling loop je op de heenweg en de terugweg hetzelfde pad. Tussendoor kun je uitwijken door een ander pad eventjes te volgen, zoals bijvoorbeeld de PR6.1 naar de Risco waterval. Als je hier bent geweest loop je weer terug naar de splitsing en kun je het pad richting de 25 Fontes vervolgen. De wandeling in totaal is ongeveer 9 kilometer maar deze kun je afkorten naar 5 kilometer door een deel met een busje te rijden.

De wandeling zelf is niet erg zwaar, vlak na het geasfalteerde stuk kom je bij een vrij lange trap, deze op de terugweg (wanneer je terug omhoog gaat) is even zwaar maar hier bent je niet langer dan 10/15 minuten mee bezig. Verder is de wandeling geheel vlak, wat het een prima te doen wandeling maakt. 

Gedeeltelijk met busje

De wandeling begint met een 2 kilometer lange geasfalteerde weg. Goed om te weten is dat deze geasfalteerde weg best stijl is. Aan het begin van de wandeling loop je deze naar beneden en als je teruggaat naar boven. Vanaf de parkeerplaats rijdt er een busje over deze weg richting het 'echte' beginpunt van de wandeling. Met dit busje kun je dus de eerste 2 kilometer van de wandeling overslaan. Het busje kost voor een enkeltje €3 euro en voor een retour €5 euro. Het busje reed toen wij er in september waren alleen tussen 10.00 en 1830. De bestuurder vertelde dat ze 's ochtends vaak met 1 busje reden en 's middags met 2. Er kunnen 8 mensen mee steeds en de busjes zijn er ongeveer elk kwartier.  

Ga je wat later op de dag? Dan is de kans groot dat je even moet wachten om met het busje terug te kunnen omdat de wandeling zo populair is. De chauffeur zei dan ook dat je het beste voor 12 uur 's middags al onderweg terug kunt zijn. Wij hebben het busje alleen op de terugweg gebruikt omdat we eerder aankwamen dan 10.00. Op de heenweg is dit dan ook niet echt nodig omdat je alleen naar beneden loopt. Wij hebben over dit stuk ongeveer een half uur gedaan.

Hoe lang ben je dan onderweg?

Gemiddeld ben je ongeveer 3-4 uur kwijt met het doen van deze wandeling, dit hangt ervan af of je de eerste 2 kilometer loopt of met het busje gaat. Vlak na het geasfalteerde stuk kom je al bij de splitsing van de PR6 en 6.1 Naar de Rosco waterval is het vanaf daar ongeveer een kwartier heen en een kwartier teruglopen. Vaanf de splitsing naar de 25 Fontes waterval is ongeveer 40 minuten heen en 40 minuten teruglopen. 

Doe deze wandeling 's ochtends!

Eigenlijk geldt dit voor alle wandelingen op Madeira. Het is namelijk 's ochtends, zeker in de zomer, een stuk koeler waardoor wandelen aangenamer is. Hiernaast is deze wandeling zo touristisch dat het niet leuk is deze later op de dag te doen. Toen wij terug naar boven liepen na de wandeling kwamen er al stromen met mensen naar beneden. Je loopt dan continu in een soort lijntje van mensen waardoor je geen moment hebt om de natuur en omgeving rustig in je op te nemen. Ook bij de watervallen zelf is het later op de dag bizar druk en, zoals al vermeld, zul je later op de dag erg lang moeten wachten om terug met het busje naar boven te gaan. 

Koeien op de weg

Wees voorzichtig. Als je met de huurauto onderweg bent naar deze wandeling kan het zijn dat er vele koeien op de weg lopen of stilstaan. Houdt hier dus rekening mee en rijdt niet te hard wanneer je hier bent. 

Meer weten over Madeira?