De 15 mooiste bezienswaardigheden van het Griekse eiland Rhodos

Rhodos is een prachtig Grieks eiland die gelukkig nog lang niet zo touristisch is als bijvoorbeeld Kreta. Kijk hieronder op de kaart voor alle plekken waar je in deze blog over kunt lezen en ga heerlijk voorbereid op pad naar Rhodos! 


Stad Rhodos

  • Moni Filerimou klooster. Dit klooster is ongeveer een half uurtje lopen gelegen van de haven van Rhodos stad maar een prachtige bezienswaardigheid. Tegen betaling kun je de binnen- en buitenkant ervan aanschouwen. In het klooster wordt een bepaald soort likeur gemaakt die je er kan kopen en lekker in alle rust op kunt drinken. 
  • Mandraki. Dit is de haven van Rhodos stad en prachtig om te zien. Vanaf hier kun je veel boottochten boeken naar andere eilanden of bijvoorbeeld snorkeltochten. Je komt hier verschillende bezienswaardigheden tegen zoals de 3 molens en de plek waar ooit Kolossus gestaan zou moeten hebben. 
  • Medieval town. Het mooiste gedeelte van Rhodos stad is het oude centrum. Houdt er rekening mee dat dit een auto vrij stuk is van de stad en dat je er dus alleen lopend, via de poorten, inkunt. Verdwaal er lekker in alle kleine straatjes en aanschouw hoogtepunten als de Suleyman moskee en het Paleis van de Grootmeester. 
  • De akropolis van Rhodos stad. Deze is niet zo mooi als die van Lindos, maar biedt ook prachtige uitzichten. Je kunt er met de bus naartoe, het is namelijk een vrij groot stuk vanuit het centrum van Rhodos stad. Tip: Aan de andere kant van de weg kunt je hier een prachtige zonsondergang bewonderen over de zee. 

Lindos

Als je in Rhodos op vakantie bent kunt je zeker niet om het prachtige dorp Lindos heen. Dit dorp is helemaal autovrij, wat een prachtig gezicht oplevert. Alle straatjes zijn smal, vol winkeltjes en rooftop restaurants. In Lindos zijn er een aantal plekken die je niet mag overslaan. Lees hieronder wat leuk is om in Lindos te doen. 

  • De akropolis van Lindos. Via het dorp zelf kun je hier in ongeveer 15 minuten naar boven lopen. Om binnen te komen kun je hier een kaartje bij de ingang kopen, goed nieuws voor mensen onder de 25 (uit de EU), die mogen namelijk gratis naar binnen. Denk er wel aan dat ze je paspoort of ID hiervoor willen controleren. Houdt er met je bezoek aan Kamiros rekening mee dat je niet alles mag aanraken of overal mag lopen, er staan dan ook mensen met fluitjes die dat in de gaten houden. Respecteer deze mensen en de oude ruïnes om deze zo lang mogelijk mooi te houden. 
  • St. Pauls Bay. Dit is het prachtige strand bij Lindos. Je kunt hier vlakbij parkeren en naar beneden naar het strand lopen. Bedjes zijn hier €50 euro per 2, dus houdt hier rekening mee. Wil je geen bedje huren of ben je hier maar kort? Dan is er een klein stukje strand waar je je handdoek gewoon kunt neerleggen. Het strand heeft een prachtig uitzicht op de berg waar de akropolis op staat. 
  • Dineren bij een rooftop restaurant. Lindos telt talloze rooftop restaurants en bars. Beneden zullen de proppers genoeg hun best doen om je er te krijgen en let dus ook zeker even op de menukaarten die er hangen. 
  • Uitzicht over de stad. Wanneer je van de akropolis komt, of hier halverwege naartoe bent kun je genieten van een prachtig uitzicht over het dorp. 
  • Slapen in Lindos. Lindos is een hele leuke basisplek om Rhodos te verkennen. Houdt er dus wel rekening mee dat je een auto of scooter niet bij je hotel kwijt kunt omdat deze er niet mogen rijden. 

Vlindervallei

De vlindervallei is Rhodos staat bekend omdat er een speciale vlindersoort leeft, namelijk de gestippelde harlekijn, deze worden aangetrokken door de bomen in het park. Je kunt je tickets bij de ingang kopen voor 5 euro per stuk. In dit het park is er een simpel bewandelbaar pad gemaakt welke je heen en weer kunt lopen door het park heen. Kijk onderweg goed om je heen of je de gestippelde vlinders kunt vinden. 

 

Er zijn 3 parkeerplaatsen langs de route van het park, je kunt er dus zelf voor kiezen hoe lang je de wandeling wilt maken, en wanneer je terug wilt lopen. Parkeer je in het midden? Dan kun je er ook voor kiezen om alleen naar beneden of alleen naar boven te lopen. Wij vonden deze twee verschillende paden niet erg veel verschillen. 

Het eiland Symi

Symi is prachtig eiland vlakbij Rhodos. Je kunt erheen met een boottocht heen in ongeveer een uur. Omdat het alleen per boot te bereiken is, is het er niet zo druk als op de grote eilanden eromheen. Symi is een schilderachtig eiland dat bekend staat om alle vel gekleurde huisjes en prachtige stranden. Heb je de tijd? Verblijf hier dan zeker een paar nachten om alle hoekjes van het eiland te ontdekken. 

Epta Piges / zeven bronnen

Volgens het gezegde komen hier de 7 bronnen samen in één beekje. Wanneer je in het park bent kun je naar rechts lopen. Je ziet hier bijna meteen een tunnel waar je doorheen kunt lopen. Neem bij voorkeur sandalen mee, want er stroomt wat water door de tunnel. Je bent ongeveer in 3 minuten aan de andere kant en komt uit bij een beekje/meer. Vanaf hier kun je naar de waterval lopen door de bordjes te volgen (150 meter). Je kunt via de gewone weg daarna weer terug naar het beginpunt. Ga je bij de ingang naar links, dan kun je het natuurpark inlopen. Wij zijn hier echter de berg opgelopen, maar naast het park zelf is er helaas hier niet veel te zien. Dit kun je dus gemakkelijk overslaan bij je bezoek. 

Thermen van Kalithea

Vroeger waren er bij Kalithea hot springs te vinden, helaas zijn deze de laatste paar jaar helemaal uitgedroogd. Bij de ingang koop je een kaartje voor 4 euro en dan kun je het park inlopen. Je loopt langs een aantal historische gebouwen, en komt daarna bij de zee uit. Aan beide kanten zijn vele restaurantjes met terrassen en plekken voor strandbedjes gebouwd. Je betaald hier 30 euro voor 2 bedjes met een parasol. Heb je weinig tijd? Dan is er gelukkig ook een klein stukje strand waar je je handdoek op kunt leggen. Wij vonden Kalithea heel erg touristisch terwijl we vonden dat er vele plekken mooier waren dan deze. 

Kamiros

Kamiros was 1 van de meest belangrijke oude steden in Rhodos. De stad is al heel erg lang verlaten, maar voor bezoekers open om de oude ruïnes te bekijken en verkennen. Vanuit het dorp loop je in ongeveer 10 tot 15 minuten naar de ruïnes, houdt er wel rekening mee dat deze wandeling omhoog gaat. Kamiros zelf is vrij groot, je kunt hier dus makkelijk meerdere uren rondlopen terwijl je de hele omgeving verkent. 

Kamiros ligt aan de kust van Rhodos en biedt daarom waanzinnige uitzichten over de zee. Neem hier dus zeker ook even je tijd voor als je de oude stad bezoekt. 

Kritinia

Kritinia is een dorpje dat op de zijkant van een berg ligt, het is helemaal omringt door bomen waardoor het er erg mooi uitziet. Aan de rand van het dorp kun je er een Museum en een kerk bezoeken. 

Kritinia is vooral bekend om het kasteel dat er ligt. Vanuit het dorp loop je in ongeveer 15 tot 20 minuten naar de ingang van het kasteel. Hier vandaan heb je prachtig uitzicht over de zee erom heen. 

Prasonisi Beach

Prasonisi is uniek vanwege haar liggen. Er bevindt zich namelijk aan allebei de kanten van het strand zee. Aan de ene kant is dit rustig water, en aan de andere kant zijn een grote golven. Het is dan ook een paradijs voor allerlei verschillende soorten watersporten, waar je vanaf het strand lekker naar kan kijken. Je kunt er voor kiezen om de 'berg' op het eind van het strand in ongeveer 20 minuutjes omhoog te lopen voor een bijzonder uitzicht over het strand en het water er overal omheen. Doe je dit met zonsondergang, dan heb je een nog specialer plaatje te pakken. 

Fourni Beach

Dit prachtige strand is een fijne stop wanneer je even tot rust wilt komen. Het is er niet zo druk als bij andere stranden in Rhodos en biedt wel de mogelijkheid van douches, een klein restaurant en wc's. 

Tip voor de avonturier; als je helemaal naar de linkerkant van het strand loopt (naar de rots met een grote Griekenland vlag hierop), kun je hier via een klein paadje de rots beklimmen die het strand scheidt  van de zee. Deze rots biedt je een prachtig uitzicht over aan de ene kant het strand en aan de andere kant de ruige kustlijn van Rhodos. Mocht je helemaal van klimmen en klauteren houden, kun je in de breedte de rots oversteken en hier via een klein touwtje een klein, leeg strandje op klimmen. Wij durfden het niet aan omdat het touw in de zee uitkomt en we er niet zeker van waren of we nog terug omhoog konden klimmen maar ik hoor graag of het jullie wel is gelukt! 

Monolithos

Monolithos ligt vlakbij bovenstaand strand en mag je zeker niet overslaan als je op Rhodos bent. Wanneer je er bent kun je dan ook niet echt om het het prachtige kasteel heen. Wat dit kasteel zo bijzonder maakt, is dat het bovenop een rotsachtige berg staat. In ongeveer 100 treden loop je er naar boven en heb je prachtig uitzicht over de zee. Vergeet ook niet om langs de weg erheen even te stoppen voor een prachtig uitzicht van het kasteel met de zee op de achtergrond. 

Tip: Monolithos is prachtig met de zonsondergang. Ben je dus toevallig rond deze tijd bij het kasteel? Dan staan je nog prachtigere uitzichten te wachten dan overdag. 

Embonas

Embonas is een prachtig dorp in het zuiden van Rhodos, het bevindt zich vrij hoog in de bergen waardoor je er prachtige uitzichten over het eiland hebt. Embonas staat vooral bekend als wijnstreek van het land. Je kunt hier ook op verschillende plekken gratis wijnproeverijen doen, zolang je maar iets leuks meeneemt voor thuis ;). Wij hebben een wijnproeverij gedaan bij de grootste wijnproducent van het eiland; Emery. Je kunt hier zo binnenlopen, even rondkijken en je krijgt 10 wijntjes te proeven. Ondanks dat dit de grootste van het eiland is, waren we alsnog de enigen binnen. Vind je het leuk bij een wat kleinere winkel langs te gaan? Dan raadt ik je om naar Dias Ataviros te gaan. Naast heerlijke wijnen en olies heb je hier een prachtig uitzicht op de zee. 

Koskinou

Dit mooie dorpje ligt tussen de oude stad van Rhodos en Faliraki in. Een leuke stop dus als je onderweg bent van de één naar de ander. Het dorpje staat bekend om hoe authentiek Grieks het nog is, zo vind je er overal smalle straatjes, vel gekleurde huizen en vele grote houten deuren.  

Anthony Quinn Bay

Dit is 1 van de mooiste  stranden in Rhodos. Je kunt er aan 2 kanten parkeren en kunt er naar verschillende kanten in de baai naar beneden lopen om lekker naar het water te gaan. Let op dat de strandbedjes hier erg duur zijn (voor twee bedjes betaal je 30 euro). Heb je dus de hele dag de tijd dan valt dit wel mee, maar maak je alleen een korte stop? Dan kun je iets verder doorlopen en je handdoekje daar kwijt op de stenen. 

Het waterpark

In Faliraki ligt het enige waterpark van het eiland. Dit waterpark is echter zeer de moeite waard en leuk voor jong en oud omdat het zo groot is en er zoveel glijbanen zijn! Je betaald rond de €20 voor entree en kunt daarna de hele dag heerlijk genieten. Het park ligt op een heuvel waardoor je mooi over het hele park uit kunt kijken. Je kunt er met de auto of scooter heen als je deze hebt gehuurd, zo niet stopt er ook een bus vlakbij. 

Meer weten over Rhodos?


Meer reisinspiratie op doen?


Griekenland - D-reizen