Hoe lang heb je nodig tijdens je reis door IJsland?


Hoe lang je nodig hebt voor IJsland hangt natuurlijk af van je doel en of je zelf een auto hebt of niet. Houd er ook altijd rekening mee dat wanneer de wegen slecht begaanbaar zijn door sneeuw of ijs, een route van een uurtje snel al 3 uur kan duren. Houd ook in gedachten dat in de winter sommige bezienswaardigheden niet te bereiken zijn vanwege de weg en je deze helaas over zult moeten slaan. 

Golden circle

Wil je alleen de golden circle bezoeken en reis je zelf? Dan heb je aan 1 à 2 dagen wel genoeg, je kunt er wel voor kiezen dit een beetje uit te breiden met wat bezienswaardigheden verder naar het zuiden, zoals Jokulsarlon of Dyrhólaey. Hier kun je een paar extra dagen voor rekenen, afhankelijk van je snelheid en hoe lang je er wilt blijven. Ook zou je dit nog kunnen combineren met een deel van west IJsland, door bijvoorbeeld naar Snaefellsnes of þingvellir NP te rijden. Hier zul je iets langer over doen, omdat het iets verder weg is van de golden circle. Vind je het geen probleem een lang stuk achter elkaar te rijden? Dan zal het qua dagen niet zo veel verschil uitmaken. 

Alleen zuid IJsland

Wanneer je alleen het zuiden van IJsland wilt bezoeken en rustig aan wilt doen, zou ik aanraden ongeveer een week tijd te rekenen. Zoals je kunt lezen in het kopje 'zuid IJsland' zijn er heel erg veel bezienswaardigheden in het zuiden van IJsland te vinden waar je waarschijnlijk lekker de tijd voor wilt nemen. 

Het hele rondje

Wil je zo veel mogelijk zien van wat IJsland te bieden heeft en het hele eiland rond? Dan kom je al snel aan 1,5 / 2 weken. Als je het niet erg vind om niet lang op plekken te blijven of om grote afstanden op een dag te rijden is 1,5 week te doen. Wil je naar alle punten die ik in mijn artikels heb geschreven? Dan zul je al snel 2 weken nodig hebben. Kies dus bewust waar je heen wilt en hoe veel uur achter elkaar in de auto te doen is voor jou. Ondanks dat de omgevingen langs de weg prachtig zijn moet je je niet vergissen in de afstanden tussen sommige bezienswaardigheden en de tijd die dit kost.  

Zelfs wanneer je niet zo lang de tijd hebt zou ik alsnog kunnen aanraden het hele eiland rond te gaan. Alleen de uitzichten vanaf de weg maken dit het al dubbel en dwars waard, op voorwaarde dat je het niet erg vind lang in de auto te zitten natuurlijk. 

Meer weten over IJsland?