PR1.2; Wandeling naar de top van de hoogste berg van Madeira, de Pico Ruivo


De wandeling biedt 1 van de mooiste uitzichten over Madeira als je het mij vraagt. Je hebt vast wel eens gelezen over de PR1, die gaat van de de Pico Do Arieiro naar de Pico Ruivo. Heb je hier nog niet van gehoord? Dan kan je daar HIER alles over lezen! De PR1.2 is een soort kortere versie hiervan waarbij je alleen de Pico Ruivo oploopt en dus alleen het laatste stuk van de PR1 loopt. Het oplopen van deze berg duurt niet meer dan een uur en is ook niet heel zwaar, wel krijg je er dezelfde prachtige uitzichten voor terug. Win-win dus! 

In het kort

  • Duur: 1 uur heen en 1 uur terug
  • Moeilijkheid: 3/5
  • Lengte: 5,6 (heen + terug) 
  • Hoogtepunt: Zonsopgang vanaf de top  
  • Touristisch: 3/5

Het startpunt

Het startpunt van de wandeling is erg makkelijk te vinden door op Google Maps 'PR1.2' in te typen. Je kunt ook deze link aanklikken. Vlak naast waar je aan kwam rijden is er een smal pad waar de wandeling begint. Aan de andere kant van de parkeerplaats vind je een restaurant waar je na de wandeling lekker wat kan eten en drinken. 

De wandeling

Zoals hierboven al beschreven is de wandeling naar de Pico Ruivo niet erg zwaar. De wandeling is 2,8 kilometer naar boven lopen en dan weer 2,8 kilometer terug. In totaal dus maar 5,6 kilometer. Het pad is alleen aan het begin en aan het eind wat stijl omhoog en is verder vrij vlak. Het omhoog lopen duurt ongeveer maar een uurtje en terug gaat vaak nog sneller, omdat je vooral naar beneden loopt. Vrij op het eind van de wandeling kom je een huisje tegen waar je wat kunt eten en naar de WC kunt. Als je hier voorbij bent is het nog maar ongeveer 15 minuten lopen. Dit gaan wel de 15 zwaarste worden maar gelukkig is het zicht op het eindpunt een goede motivatie! Ga er al met al vanuit dat je ongeveer 2-2,5 uur aan de wandeling kwijt bent. 150 minuten waarvan je je er geen 1 gaat vervelen! 

Uitzicht vanaf de top

Helemaal aan het begin van de wandeling zie je al een soort grote witte bol bovenop 1 van de bergen. Dit is de top van de Pico Do Arieiro. Als je eenmaal boven aan de Pico Ruivo staat heb je een 360 graden uitzicht over alle bergen in de omgeving, werkelijk prachtig. Er zijn 3 'platformen' waar je naartoe kan lopen. Loop vooral ook even door naar de laatste, hier kun je makkelijk voor het platform langslopen en hier kun je prachtige foto's maken zonder andere mensen op je plaatjes. Wij houden normaal niet erg lang pauze als we ergens zijn aangekomen maar hier zeker wel! Het uitzicht hierboven is zo mooi dat je er rustig een half uur kwijt bent met foto's maken. Houdt hier dus rekening mee met je planning. Het zou zonde zijn als je hier niet rustig de tijd voor kunt nemen. 

Zonsopgang

Als het zo uitkomt maak dan zeker deze wandeling met zonsopkomst! Het beste is nog om aan de top te staan wanneer de zon opkomt. Je kunt dan de lucht van kleur zien veranderen en de zon boven de wolken uit zien komen. Wij waren zelf iets later begonnen waardoor de zon opkwam tijdens het wandelen. Dit is ook supermooi alleen moet je eraan denken dat het middelste deel van de wandeling ongeveer aan de andere kant van de berg is. Aan de 'schaduwkant'. Je wilt dus niet hier lopen wanneer de zon opkomt want dan kan je hem niet zien! Probeer dus minimaal al een half uur onderweg te zijn voordat de zon op komt zodat je hier het mooiste uitzicht op hebt. 

Meer weten over Madeira?