Bezienswaardigheden in Zuid IJsland


Op de kaart hieronder kun je zien over welke bezienswaardigheden ik in dit artikel zal praten en kun je zien waar deze op de kaart liggen. Zo kun je makkelijk je eigen route plannen door IJsland!

1. Skaftafell & 3. Sjónarnípa 

Skaftafell is een nationaal park en is onderdeel van het Vatnajökull NP. Vanuit hier kun je allerlei soorten en lengtes wandelingen maken. Zo kun je vanaf hier onder andere naar Svartifoss (informatie via onderstaande knop) of Sjónarnipa lopen. Deze laatste wordt beschouwd als het mooiste uitzichtpunt in het nationaal park. Je kunt vanaf het bezoekerscentrum meteen naar het uitzichtpunt lopen of je kunt er voor kiezen om om te lopen via de Svartifoss.  

2. Svartifoss

Deze waterval is een hele speciale doordat deze is omgeven door basaltkolommen. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer een uur naar boven lopen met onderweg een aantal mooie uitzichtpunten en kleinere watervallen. Vanaf de parkeerplaats zijn er meerder andere wandelingen die je ook kunt maken in dit prachtige gebied. 

4. Fjadrárglúfur

Deze canyon wordt ook wel als de mooiste van IJsland beschouwd. Vroeger kon je er door het water lopen maar nu mag je helaas alleen nog maar bovenlangs. Er is een duidelijke pad waar je langs kan lopen en op het eind is een soort uitzichtpunt gebouwd waardoor je de hele canyon in kan kijken (zoals op de eerste 2 foto's hieronder). Houdt er rekening mee dat het pad, zeker met regen, heel erg modderig kan worden. Trek dus goede schoenen aan, ondanks dat het pad makkelijk begaanbaar is en niet veel stijgt of daalt. Het pad is ongeveer 20 minuten lopen, daarna loop je dezelfde weg terug. 

5. Hjörleifshöfði / Yoda cave

Deze grot staat bekend om zijn bijzondere vorm, namelijk die van Yoda. De grot is geheel met de auto te bereiken, het laatste stuk is echter over een stukje onverharde weg. Dit kun je eventueel ook lopen als je het niet vertrouwd. Leuk om dus als een snelle stop toe te voegen aan je reis. 

6. Vìk

Dit dorp is vanwege zijn locatie een fijne plek om je overnachting te plannen. Vanaf hier kun je makkelijk naar vele bezienswaardigheden in het zuiden van IJsland. Wij hebben er echter voor gekozen hier niet te blijven slapen maar om iets verder door te rijden omdat daar overnachten goedkoper was. 

7. Dyrhólaey

Wanneer je Dyrhólaey bezoekt rijdt je naar een uitzichtpunt bovenop de klif. Vanaf waar je de auto parkeert ben je binnen een minuut bij het uitzichtpunt. Hier kun je in een soort cirkel lopen waarbij je uitzicht hebt op de boog-gevormde klif en aan de andere kant op het strand. Bij goed weer kun je hier naar beneden het strand op lopen, maar helaas komt dat niet heel vaak voor door de ruige zee. Houd er ook rekening mee dat het hierboven heel hard kan waaien en regen daardoor extra hard aankomt. Toen wij hier waren waaide het zo hard dat ik niet dichter dan drie meter bij de rand van het uitzichtpunt durfde te komen. 

8. Black beach 

Dit strand is vlak bij Dyrhólaey en dus ook erg makkelijk te combineren. Wederom kun je er heel dichtbij met de auto komen en ben je binnen een minuut op het strand vanaf waar je de auto neerzet. Houdt er echter ook hier rekening mee dat het weer heel ruig kan zijn en de zee daardoor erg gevaarlijk kan zijn. Houdt het water daarom altijd goed in de gaten. Loop je naar het oosten op dit strand, wordt het nog wat spectaculairder omdat hier bijzondere basaltgevormde kolommen staan. 

9. Vestmannaeyjar 

Of westmann Islands is een eilandgroep voor de zuid kust van IJsland waar je met de boot naartoe kan. Veel touristen gaat hierheen om papagaaiduikers (en andere dieren) te spotten. Kijk voor meer informatie even op onderstaande site. Wij zijn hier namelijk niet zelf geweest omdat de boot hiernaar toe helaas vaak niet vaart bij slecht weer in de winter. 

10. Sólheimajokull-gletsjer

Bij deze gletsjer is het mogelijk via een tour helemaal naar bovenaan de gletsjer te kunnen lopen. Helaas is dit alleen in de zomermaanden nodig (juli-september) waardoor wij de wandeling niet hebben kunnen doen. Mocht je deze wel gedaan hebben hoor ik graag je ervaringen!

 

11. Skogafoss 

Deze prachtige waterval is 1 van de bekendste van IJsland. Je kunt er beneden bijna helemaal tot aan het water lopen en met mooi weer en een beetje geluk kun je er zelfs achterlangs lopen. Houdt er in de zomer rekening mee dat het heel erg druk kan zijn bij deze waterval dus kom het liefst `s ochtends vroeg of wat later op de dag om drukte te mijden.

 

Het leuke aan deze waterval is dat je hem ook vanaf boven kan bekijken. Er gaat aan de rechterkant van de waterval een trap omhoog van ongeveer 500 treden waarna je uitkomt bij een uitzichtpunt precies waar het water naar beneden valt. Hierboven vonden wij het eigenlijk nog mooier dan benden. Veel touristen zullen afgevallen zijn waardoor je de waterval wat meer voor jezelf hebt. Eenmaal boven kun je nog kilometers langs de waterval lopen. Omdat het bij ons erg slecht weer was en je niet heel veilig loopt bij onvoorspelbare wind en gladheid hebben wij maar een klein stukje gelopen. Het fijne is dat je binnen 10 minuten langs dit pad al langs twee andere prachtige watervallen komt. Neem deze twee dus zeker even mee in je planning en loop bij mooi weer nog zeker een stukje door! 

 

Tip om te slapen: vlak bij deze waterval liggen een aantal hotels en guesthouses. Vanaf deze kun je zelfs lopend naar de waterval. Wij sliepen in Guesthouse Kverna, deze was relatief gezien erg goedkoop en er zat een prima ontbijt bij maar vooral de locatie was natuurlijk heel erg fijn ;). 

Meer weten over IJsland?