7x de mooiste plekken op Madeira om een zonsopgang te bewonderen


Als ik je 1 ding mag meegeven voor je reis naar Madeira, is het; sta vroeg op! Waarschijnlijk lang niet wat je graag wilt horen maar in dit land is vroeg opstaan het dubbel en dwars waard. Je kunt genieten van de meest mooie zonsopgangen en daarna allerlei wandelingen in heerlijke rust doen. Ook is het in de zomer nog een stuk koeler in de ochtend waardoor wandeling een stuk beter te doen zijn. Bespaar hier dus niet op, uitslapen kan thuis ook nog! 

Houdt je echt niet van vroeg op staan of is er een andere reden? Dan zijn gelukkig de zonsondergangen op Madeira ook prachtig. Kijk hier even voor een lijst met waar je deze het beste kunt bekijken. 

Sao Lourenco

Sao Lourenco is het schiereiland dat in het Noord-Oosten van Madeira ligt. Je kunt hier een prachtige wandeling over maken waar je hier alles over kunt vinden. Het uitzicht vanaf deze wandeling is prachtig tijdens zonsop- en zonsondergang, omdat je vanaf de rotsen zicht hebt op beide kanten van de zee. Je vindt dit uitzichtpunt dan ook in mijn rijtje van de mooiste zonsondergangen op Madeira. De wandeling gaat naar Ponta do Rosto, dat is het uitzichtpunt en eindpunt van de wandeling. Vanaf hier heb je uitzicht over het laatste stuk van het schiereiland waar je niet te voet kunt komen. 

Pico Arieiro

Er zijn 2 uitzichtpunten op de Pico do Arieiro waar je de zonsopgang heel mooi kunt zien. De eerste is miradouro Ninho da Manta en de tweede is miradouro Juncal. Lees hieronder over beide uitzichtpunten. 

Miradouro Ninho da Manta 

Dit uitzichtpunt vindt je als je ongeveer een half uur het pad van de PR1 volgt. Dit is een prachtige plek om de zonsopgang te kijken en als je hier rond deze tijd loopt zul je hier ook veel mensen zien zitten. Je kunt er dus voor kiezen bij dit uitzichtpunt te stoppen als je de PR1 helemaal loopt maar er zijn ook veel mensen die alleen heen en weer lopen naar dit punt voor de zonsopgang. Let wel op: als je erheen loopt loop je steil omlaag, maar terug heb je een steile weg omhoog voor de boeg. 

Goed om te weten is dat dit uitzichtpunt niet de plek is waar je de zon omhoog ziet komen maar deze schijnt hier prachtig over de bergen voor je. Ook is het hier veel rustiger dan bij Miradouro Juncal (hieronder beschreven), wat een voordeel voor veel mensen kan zijn om voor dit uitzichtpunt te kiezen. 

Miradouro Juncal 

Dit uitzichtpunt is misschien wel de mooiste, en bekendste, plek om de zonsopgang te kijken op Madeira. Elke dag zijn er op de plek dan ook talloze mensen verzameld om de zon boven de wolken uit te zien komen en om deze 's avonds weer onder te zien gaan. Het uitzichtpunt bevindt zich op ongeveer 10/15 minuten lopen vanaf de parkeerplaats. Er is een platform waar je op kan staan, maar omdat deze vaak al heel vol is verdelen mensen zich over de omringende rotsen en de berg die ertegenover staat.

Tip: Op de hierboven beschreven plek is het vaak heel erg druk en heb je vaak veel andere mensen op je foto. Wil je wat meer rust? Dan zijn er 2 opties die wij je kunnen aanraden. Ten eerste is er een plek vlak naast de parkeerplaats voor auto's van mensen die een wandeling gaan maken (let op: dit is een andere parkeerplaats dan die helemaal boven aan de berg maar hier rijdt je langs). Vlak hiernaast kun je een rots oplopen vanaf waar je ook een prachtig uitzicht op de zonsopgang hebt alleen zijn hier een stuk minder mensen dan op het bekende miradouro Juncal. De tweede optie is om de zonsopgang te kijken vanaf de weg onder de parkeerplaats waar veel auto's aan geparkeerd staan. Daar heb je ook een prachtig uitzicht op de parkeerplaats en zijn ook een stuk minder mensen. Bedenk dus van tevoren even waar je de zonsopgang wilt gaan bekijken of bekijk je opties als je aangekomen bent. 

Pico Ruivo

Het eindpunt van de prachtige PR1 wandeling. Gelukkig, voor sommige mensen, kun je de wandeling naar de top ook in een uurtje maken via de PR1.2 vanaf deze plek. Zo kun je met de zonsopgang boven zijn en, geloof me, daar ga je geen spijt van krijgen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over hoe de zon boven de wolken uitkomt terwijl de lucht alle kleuren van de regenboog wordt. Alles over de PR1.2 en de wandeling naar boven kun je hier vinden. 

Seixal beach

Je kunt hier 's ochtends prachtig de zon uit de zee op zien komen. Het uitzicht vanaf dit strand is sowieso prachtig en daarom is het alleen maar leuker om dit met zonsopgang te zien. Ook heb je op dit strand, bij genoeg regenval, een waterval die uitkomt op de stenen van het strand. Heb je dus een goede manier nodig om wakker te worden? Duik dan even de zee in of ga onder deze koude douche staan. Houdt er rekening mee dat het altijd vanaf de parkeerplaats nog ongeveer 5 minuutjes lopen naar het strand is. 

Miradouro Ilheus da Ribeira da Janela

Als je hier bent voor de zonsopgang heb je prachtig uitzicht op een aantal bijzonder geformeerde rotsen die uit de zee steken. Tijdens de zonsopgang kan de lucht hier alle kleuren worden en je kunt de zon op zien komen vanachter de bergen. Als je hierheen gaat kun je de auto heel dichtbij parkeren en vanaf daar via de trap door de rotsen of via het kiezelstrand naar het uitzichtpunt lopen. Dit kost niet meer dan 5 minuten. 

Crane Viewpoint / Miradouro do Guindaste

Je kunt bij dit uitzichtpunt super dichtbij parkeren en hoeft maar 1 minuut te lopen naar de rots vanaf waar je de zonsopgang kunt kijken. Kies een plekje op de rotsen en geniet van hoe de lucht alle kleuren kan worden. 

Bica da Cana peak and viewpoint

Op deze plek is de zonsopgang daadwerkelijk prachtig. Je kunt de auto vlakbij parkeren en hoeft maar ongeveer 15 minuten te lopen naar het uitzichtpunt. Houdt er wel rekening mee dat je ongeveer een half uur voor de zonsopgang plant om hier te zijn, mocht er dan iets fout gaan ben je niet te laat. Het plaatje is namelijk het mooist als de zon nog achter de berg is. Je wilt het liefst hiervoor dus nog aankomen. 

De wandeling naar het uitzichtpunt toe is niet moeilijk maar toch zijn er een paar dingen waarvan wij het fijn hadden gevonden dit van tevoren te weten. Op hetzelfde punt begint namelijk een ander wandelpad, deze moet je niet hebben maar je moet over een laag soort touwtje heenstappen om naar het uitzichtpunt te lopen. Deze hangt er omdat auto's er niet langs mogen. Vervolgens kom je langs een soort huisje, hier moet je linksaf en verder moet je alleen het pad volgen. Kies een plekje uit en geniet van een prachtige zonsopgang. 

Meer weten over Madeira?