PR1; Wandeling van Pico do Ariero naar Pico Ruivo


Deze wandeling is misschien wel de reden van vele wandelliefhebbers om naar Madeira te gaan. En dat snappen wij. Deze prachtige wandeling leidt je van top naar top van 2 van de hoogste bergen in Madeira terwijl je onderweg non stop kunt genieten van mooie uitzichtpunten. Het pad is stijl en daarom niet makkelijk, maar elk moment van de wandeling waard, beloofd. Van top naar top is de route 6,1 kilometer en je loopt ongeveer 550 meter hoogteverschil. Wij vonden het in het begin een beetje moeilijk om een plan rondom deze wandeling te maken dus daarom bij deze alle informatie die je nodig hebt voor jouw perfecte ervaring!

In het kort

 • Duur: 3/3,5 uur (1 kant op) en 6/7 uur (heen en terug) 
 • Moeilijkheid: 5/5
 • Lengte: 8,9 km (1 kant op) en 12,2 km (heen en terug)
 • Hoogtepunt: Prachtige uitzichten over de omringende bergen
 • Touristisch: 4/5

Verschillende opties bij de PR1

De PR1 is een wandeling die ergens anders eindigt dan hij begint, daarom wandelen veel mensen nadat ze bij Pico Ruivo aangekomen zijn weer terug naar waar ze begonnen zijn, bij Pico do Arieiro. Dit is echter niet de enige optie. Hieronder staat hoe je nog meer kan besluiten deze wandeling te lopen. 

Pico Ruivo snellere route naar beneden

De PR1 is niet de enige wandeling die naar de top van de Pico Ruivo gaat, de PR1.2 gaat hier namelijk ook naartoe. Deze loop je in slechts een uur vanaf de parkeerplaats. Alles over deze wandeling vind je hier. Je kunt er dus ook voor kiezen om zo naar de top te lopen of in plaats van de heen of terugweg naar de Pico do Arieiro dit kleinere stukje te lopen. Echter doen veel mensen dit niet omdat hun huurauto bij het beginpunt staat. Als je deze niet hebt of als je het niet erg vind een taxi te betalen naar je auto terug kun je dus van deze optie gebruik maken en zo wat uren van de wandeling afhalen. 

De wandeling omdraaien

Je hoeft natuurlijk niet bij de Pico do Arieiro te beginnen aan deze wandeling. Je kunt ook, zoals hierboven ook beschreven, eerst bij de Pico Ruivo naar boven lopen en vanaf daar naar de Pico do Arierio lopen. Een reden om dit te doen is het uitzicht met zonsopgang vanaf de Pico Ruivo, dit is namelijk prachtig. Als je hierboven wilt zijn met de zonsopgang hoef je dus een stuk minder vroeg te beginnen aan je wandeling als je onderaan de Pico Ruivo begint. Het nadeel is dat je zo een aantal kilometers aan je wandeling toe voegt omdat het vanaf de parkeerplaats naar de top van Pico Ruivo nog 2,8 kilometer is. Moet je nog terug naar je auto? Dan moet je deze 2,8 kilometer dus nog een keer lopen. 

Tip: Wij hebben de PR1.2 naar de top van de Pico Ruivo op een andere dag gedaan dan de PR1. Zo verdeel je als het ware de vele kilometers een beetje over 2 dagen. Deze wandeling is afzonderlijk ook prachtig en is dus zeker de moeite waard te lopen als je de tijd hebt. Toen we vervolgens de PR1 liepen konden we dus wat eerder omdraaien en hoefden we niet helemaal door naar de top van de Pico Ruivo. Dit heeft ervoor gezorgd dat we een stuk minder lang onderweg waren en het beter konden volhouden. 

Het verdere artikel heeft betrekking op de wandeling van Pico Arieiro naar Pico Ruivo en weer terug. 

De start van de wandeling

Deze wandeling start bovenaan de Pico do Arieiro. Hier kun je gelukkig met de auto komen. Houdt er wel rekening mee dat het hier eigenlijk altijd heel erg druk is met auto's dus misschien zul je wat verder weg moeten parkeren. De locatie kun je vinden door 'PR1' op Google Maps in te typen of door hierop te klikken. Er is een aparte parkeerplaats voor auto's voor mensen die een wandeling gaan maken. Deze is op ongeveer 800 meter van het startpunt van de PR1. Voor de parkeerplaats vlakbij de top is er namelijk een limiet voor auto's van 1 uur parkeren. Wij hebben de auto echter wel wat dichterbij gezet en toen wij aan de wandeling begonnen stonden hier ook al heel veel auto's (waar het dus eigenlijk niet mocht). Je moet dus zelf even beslissen of je dit wilt doen of dat je hem netjes op de goede parkeerplaats zet. 

Op de plek waar de wandeling begint is een soort touristisch centrum waar je naar de WC kunt, kunt eten en souvenirs kunt kopen. 

De wandeling

De wandeling zelf is vrij zwaar. In het begin daal je erg stijl, het midden is wat vlakker en soms een stukje omlaag en op het einde klim je weer een stuk onderweg naar de top van de Pico Ruivo. Het pad is overal erg goed, hier hoef je je dus geen zorgen over te maken. Ook is het nergens moeilijk om het goede pad te vinden en staan er bijna overal vrij stevige relingen door middel van pilaren en touwtjes hiertussen. De wandeling van top naar top is 6,1 kilometer. Op de informatieborden die je kunt vinden staan 2 opties aangegeven om te wandelen, 1 met tunnels die wat korter is, aangegeven met een (o) en 1 wat langere die is aangegeven met een (e). Helaas kun je deze langere route niet meer gebruiken waardoor je dus heen en stuk precies hetzelfde pad loopt. Heen en terug loop je in totaal dus 12,2 kilometer en ruim 1100 meter verticaal. 

Zoals net al vermeld kom je langs een paar tunnels op de route. Het zijn 3 wat langere tunnels, maar elk niet meer dan 250 meter. Er is hier een goed pad en ze zijn vrij hoog. Je moet er alleen voor zorgen dat je een zaklamp bij je hebt omdat het erg donker is en je anders het pad niet goed zult kunnen zien. 

Verder bevindt je je tijdens de hele wandeling omgeven door prachtige bergen en zul je je geen seconde hoeven vervelen. Omdat je met de tunnels door een aantal bergen gaat heb je ook niet de hele tijd hetzelfde uitzicht maar veranderd dit naarmate je verder bent. Ook zul je zien dat de heenweg en heel anders uitziet dan de terugweg, zeker als je in het donker bent begonnen. 

Uitzichtpunten

Na ongeveer een half uur lopen vanaf het beginpunt van de wandeling kom je bij Miradouro do Ninho da Manta. Dit is een prachtige plek om de zonsopgang te kijken en als je hier rond deze tijd loopt zul je hier ook veel mensen zien zitten. Ook zijn er veel mensen die rond de zonsopgang naar dit punt lopen en daarna weer terug naar de parkeerplaats, niet iedereen waarmee je de wandeling dus begint zal deze ook afmaken. Dit uitzichtpunt is niet de plek waar je de zon omhoog ziet komen maar deze schijnt hier prachtig over de bergen voor je. Verder zijn er onderweg verschillende punten waar je een klein stukje van het pad kunt afwijken om een aantal mooie nieuwe uitzichten te aanschouwen. 

Een uitzichtpunt die niet op de route van de wandeling ligt, maar die wel veel mensen combineren met hun bezoek aan Pico do Arierio is Miradouro Juncal. Dit uitzichtpunt bevindt zich op ongeveer 10/15 minuten lopen vanaf de parkeerplaats. Ook deze plek staat bekend om hoe prachtig de zonsopgang hier is. Alles over bovenstaande uitzichtpunten lees je hier

Zonsopgang

Heel veel mensen (waaronder wij) kiezen ervoor om deze wandeling te maken met de zonsopkomst. Zoals hierboven beschreven kun je ervoor kiezen eerst de zonsopkomst te bekijken bij miradouro Juncal of na een half uurtje lopen bij miradouro do Ninho da Manta. Wij waren hier echter net iets te vroeg voor vertrokken en vonden het zonde om een half uur te wachten op die plek op de zonsopkomst. Wij hebben daarom besloten de zonsopkomst iets later te bekijken. Onderstaand prachtige punt vind je ongeveer op 10 minuten lopen na miradouro do Ninho da Manta en is een stuk rustiger. 

Het lopen van de wandeling met zonsopkomst heeft meerdere voordelen. Ten eerste is het natuurlijk gewoon prachtig om in deze omgeving de zon op te zien komen. Daarnaast is het er nog lekker rustig en zijn er nog niet zo heel veel mensen aan het wandelen. Later op de dag kan het toch echt aardig druk worden en het kan fijn zijn dit net een beetje voor te zijn. Ook is het fijn om 's ochtends te lopen omdat de temperaturen dan nog wat lager liggen. Zekers zomers kan het overdag heel warm worden en daarom kan het fijn zijn niet in deze volle zon te hoeven lopen. Denk er in de winter juist weer aan om met zonsopgang meerdere lagen te dragen. Het waait op sommige dagen redelijk hard op de berg en ook in de tunnels is het bijvoorbeeld erg koud. 

Drukte

Wij liepen de wandeling in oktober en met de zonsopgang en merkte dat het heel erg druk was bij de wandeling. Het trekt enorm veel touristen aan en daarom kan het fijn zijn vroeg te vertrekken om dit een beetje voor te zijn. We merkten vooral dat er erg veel mensen de zonsopgang hadden gekeken en daarna tussen 9/10 uur begonnen waren. Ook grote groepen beginnen rond deze tijd waardoor mensen in een soort treintje het pad aflegden. Dit lijkt ons erg zonde van je ervaringen zouden daarom aanraden om voor deze tijden te vertrekken. 

Met een tour lopen of alleen?

Er worden online best veel tours aangeboden rondom een wandeling met zonsopkomst van Pico do  Arieiro naar Pico Ruivo. Zo een tour kan fijn zijn wanneer je vervoer nodig hebt naar de berg of wanneer je de wandeling maar 1 kant op wilt maken en dus vanaf de andere kant vervoer nodig hebt. Ook kan het fijn zijn wanneer je wat minder goed te been bent of als je graag meer hoort over alle planten en bomen die je onderweg tegenkomt. Dergelijke tours kun je hieronder vinden. Wanneer je gewoon goed te been bent, het niet erg vindt om de wandeling heen en terug te maken en je eigen vervoer hebt zouden we aanraden om gewoon op eigen houtje de wandeling te maken. Je loopt in de meeste tours natuurlijk met een hele groep mensen tegelijk en kunt niet echt je eigen tempo aanhouden.

Waar moet je meenemen?

 • Genoeg laagjes kleding, afhankelijk van het weer en de temperatuur 
 • Zonnebrand / zonnebescherming 
 • Genoeg water en snacks 
 • Een zaklamp voor in de tunnels (die van telefoon werkte prima) 
 • Telefoon of camera voor foto's 

Tips voor de PR1

De PR1 is natuurlijk een vrij zware wandeling. Probeer het daarom voor jezelf wat makkelijker te maken door de volgende dingen: 

 • Begin op tijd zodat het nog niet zo warm is en het nog wat rustiger is 
 • Maak je rugzak zo licht mogelijk en neem niks mee dat je niet nodig hebt 
 • Wij vonden het heel fijn om de trappen op heel rustig te lopen, bijna alsof je in slow-motion loopt. Dit ziet er misschien een beetje stom uit maar hierdoor blijft je hartslag en ademhaling laag waardoor je langer door kunt en minder uitgeput zult zijn. Ons motto was dan ook; Slow en steady wint de race! 
 • Plan niks op dezelfde dag als dat je deze wandeling loopt, zo heb je alle tijd en hoef je niet te haasten. Ook is het heel fijn om achteraf je benen lekker te kunnen laten rusten 
 • Onderweg kan het vrij druk worden met andere mensen en moet je soms elkaar passeren op smalle stukken grond. Doe alles wel gewoon lekker in je eigen tempo, laat snellere mensen bijvoorbeeld soms voor en houdt rekening met anderen op het pad. 

Meer weten over Madeira?