(Ver)dwaal in het Fanal Forest op Madeira


Het Fanal Forest staat ook wel bekend als 'Laurisilva', het is een soort magisch en sprookjesachtig bos wanneer de plek volledig in dikke mist omvangen is. Om deze reden mag je het dus zeker niet overslaan wanneer je een bezoek brengt aan Madeira. Het bos staat bekend als 1 van de weinige overgebleven laurierboombossen en staat daarom ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit op zichzelf maakt het bos al bezoeken waard, maar door de dikke laag mist die er vaak hangt nog een beetje meer. In dit artikel kun je al mijn tips lezen voor het bezoeken van deze plek. 

In het kort

  • Laurierboombos
  • Vaak in de dichte mist 
  • Gratis toegang 
  • Koeien(poep) 
  • PR13 en PR14 

Waar ligt Fanal Forest?

Wanneer je onderweg bent naar Fanal Forest zul je merken dat de omgeving er een stuk anders uitziet dan die van de rest van Madeira. Het bos ligt in het Noord-Westen van het eiland en vrij hoog gelegen. Je rijdt eerst een stuk de berg op eb vindt daarna eigenlijk vooral uitgestrekte, platte grond. Dit is een heel grappig contrast. Je kunt makkelijk naar de parkeerplaats navigeren door in Google Maps 'Fanal Parking' in te typen of je kunt hier klikken. Let wel even op, want je kunt hier aan 2 kanten van de weg parkeren. Er is dus genoeg ruimte. Ook goed om te weten is dat het bos gratis toegankelijk is, je kunt er dus zo naar binnen lopen. 

Drukte

Het bos wordt erg graag en veel bezocht door touristen. Dit kan ervoor zorgen dat het er, zeker 's middags erg druk kan zijn. Het bos zelf is niet heel groot, aan veel kanten is het ook afgezet met hekken zodat je maar bij een bepaald deel kan. Ga dus bij voorkeur 's ochtends vroeg of tegen het eind van de dag naar het park. Dit maakt de ervaring van door het bos lopen een stuk leuker en zal ervoor zorgen dat je een stuk minder mensen op al je foto's hebt staan. 

Wanneer het meeste kans op mist?

Dit is natuurlijk heel erg moeilijk te voorspellen en helaas hebben wij het bos niet in de mist gezien (ondanks 3 pogingen). Wel zijn er een paar dingen waar je rekening mee kunt houden om de kans op mist tijdens je bezoek ten minste iets te vergroten. Zo is de kans op mist groter wanneer je 's ochtends vroeg naar het bos gaat. Ook is de kans groter wanneer het wat minder goed weer is en wanneer de toppen van de bergen (die je vanaf Funchal kunt zien) in de mist hangen. 

Omdat het voorspellen van de mist in het bos vrij lastig is, is mijn advies om er zoveel mogelijk langs te rijden als je hier tijd voor hebt of als je in de buurt bent. Zo vindt je aardig wat andere bezienswaardigheden in de buurt van het bos, hieronder een aantal. 

  • Seixal 
  • Miradouro Vue da Noiva 
  • Ribeira da Janela 
  • Porto Moniz 
  • PR6 naar 25 Fontes en Risco waterval 

Verdwaal je echt?

Als de mist in het bos heel erg dik is kan het gebeuren dat je niet meer dan een paar meter kunt zien. Dit is super leuk om in rond te lopen maar op deze manier raak je ook snel gedesoriënteerd. Een makkelijke oplossing hiervoor is Google Maps. Er is prima bereik in het bos, zo kun je dus opzoeken welke kant je op moet lopen om terug naar de auto te lopen. Het voordeel is dat het stuk waar je kunt lopen in het bos niet erg groot is. Zo zullen er eigenlijk altijd andere mensen bij je in de buurt zijn en kun je ook niet meer dan ongeveer 20/25 minuten lopen van de auto vandaan zijn. 

Koeien (poep)

Wees gewaarschuwd; in het bos en op de wegen erom heen lopen heel wat koeien los rond. Deze koeien zijn gewend aan mensen en zullen daarom vaak gewoon rustig blijven grazen in het gras. Houdt er wel altijd rekening mee dat het wilde dieren blijven, houdt dus altijd genoeg afstand en het is ook verstandig om bij kalfjes uit de buurt te blijven. Door de mist kan het bijvoorbeeld wel gebeuren dat je geen hand voor ogen ziet en opeens oog in oog staat met een koe. Hetzelfde geldt voor koeienpoep, ook hier is genoeg van te vinden in het bos, kijk dus altijd goed waar je loopt, ook als je niks ziet ;).

Wandelingen door het bos

Er zijn 2 officiële wandelingen die je kunt maken. Namelijk de PR13 en de PR14. Als je het bos wilt bezoeken is het niet noodzakelijk om 1 van deze wandelingen te doen, je kunt namelijk ook gewoon een beetje ronddwalen langs de bomen. 

PR13; Vereda do Fanal 

Deze wandeling is de langste en telt 11 kilometer. Het is alleen geen rondje waardoor je ook weer 11 kilometer terug moet lopen naar de parkeerplaats. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een stuk van de wandeling te lopen en eerder weer om te draaien. 

PR14; Levada dos Cedros 

Deze wat minder bewandelde route is 7 kilometer lang en, net zoals de PR13, geen rondje waardoor je ook weer 7 kilometer terug moet lopen. Je kunt er echter ook voor kiezen de wandeling 1 kant op te lopen en de andere kant via het asfalt op de weg terug te lopen. Zo doe je deze kant iets sneller. 

Geen eigen vervoer?

Als je geen eigen vervoer hebt is het helaas vrij lastig om bij het bos te komen. Er rijden namelijk geen bussen in dit deel van het eiland. Je kunt er dan voor kiezen om met een taxi te gaan of om een tour te boeken. Bij veel tours bezoek je meerdere bezienswaardigheden in Madeira, waaronder Fanal Forest. Kijk hieronder voor een aantal tours die langs Fanal Forest gaan. 

Meer weten over Madeira?