Geld besparen tijdens je vakantie naar IJsland


Kleine hotels

Mede omdat wij op een budget door IJsland aan het reizen waren hebben we vooral in kleine hotels geslapen. Deze hotels vind je meestal als je wat verder doorrijdt en niet in 'grote' dorpen of steden blijft slapen. Heb je zelf een auto? Rijdt dan bijvoorbeeld net iets verder door dan Vik of Akureyri. Het bleek dat dit heel erg leuk was, meestal sliep je in een soort apart huis waarin locals extra kamers verhuurden. De locals van IJsland zijn allemaal heel erg aardig en wilden je helpen met alles wat je maar kon bedenken. Vaak deel je in zo een huis de badkamer, maar zeker als je gaat in een rustige periode hoeft dit geen probleem te zijn. Ook heb je vaak wel een eigen wastafel waardoor je alleen voor het douchen en de toilet even de gang op moet. 

Supermarkten 

Omdat uit eten gaan in IJsland erg duur kan zijn, kan het ook leuk zijn zelf te koken. Bij veel hotels is deze mogelijkheid er dan ook. Ook kan het voor de lunch super zijn om gewoon een broodje of salade in de supermarkt te halen en deze onderweg of bij een mooie bezienswaardigheid op te eten. Houdt er wel rekening mee dat lang niet in IJsland overal supermarkten zijn, op de minder bekende plekken kan het zomaar zijn dat de dichtsbijzijnde supermarkt een half uur rijden is. Zorg er daarom altijd voor dat je iets van eten in de auto hebt liggen want zelfs restaurants zijn lang niet altijd in de buurt. Daarnaast hebben de supermarkten vaak niet hele brede openingstijden, zoek daarom van tevoren vast op waar deze zijn en plan ze in de route van je dag. 

Mocht je van een drankje houden; de supermarkten in IJsland verkopen geen alcohol en ook in restaurants is dit heel erg prijzig. Er is 1 overheidketen in IJsland die wel alcohol verkoopt, namelijk Vinbudin. Mocht je dus een drankje willen halen voor bij het avondeten is het handig deze ook in je route te includeren. 

Flesjes water

Het water uit de kraan in IJsland is prima te drinken voor ons, heel lekker zelfs. Het komt direct uit de gletsjers. Koop daarom nooit flesjes water in de supermarkt. 

Geothermische baden 

Veel mensen gaan op dag van aankomst of vertrek naar de Blue lagoon om hier te genieten van het natuurlijk opgewarmde water omdat deze dichtbij het vliegveld gelegen is. Echter kost de entree hier ongeveer €80 per persoon en is deze ook nog eens door mensen aangelegd. Ga in plaats daarvan wat verder en bijvoorbeeld naar Myvatn of 'Secret lake' en bezoek daar de geothermische baden. Deze hebben een stuk lagere entree prijs, zijn kleiner en rustiger. Nog beter is om naar een warm water beekje te lopen. Zo zijn er door IJsland verspreid verschillende beekjes die door de natuur worden opgewarmd. Voordelen zijn dat het midden in de prachtige natuur is, er nog een stuk minder mensen zullen zijn en het helemaal gratis is (op de wandeling na). 

Entree prijzen

Wat je misschien niet helemaal zou verwachten maar wel heel erg fijn is, is dat je in IJsland bij bijna geen enkele bezienswaardigheid entreegeld moet betalen. De enige plek waar wij dit hebben moeten doen was bij de Kerid Krater. Vaak betaal je wel iets van parkeergeld. 

Meer weten over IJsland?