Bezienswaardigheden in Oost IJsland


Op de kaart hieronder kun je zien over welke bezienswaardigheden ik in dit artikel zal praten en kun je zien waar deze op de kaart liggen. Zo kun je makkelijk je eigen route plannen door IJsland!

1. Vök baths 

Als je even tot rust wilt komen tijdens je reis is een stop bij Vök baths een aanrader. Dit is een spa met twee infinity pools gelegen in een meer die geothermisch worden verwarmd. Er is ook een koud bad vanaf waar je het meer in kunt en binnen zijn enkele andere spa faciliteiten. Ook een goed idee als je dus nog een geothermisch bad wilt bezoeken! 

2. Studlagil

Onderstaande canyon is volgens velen de mooiste canyon van IJsland en bekend door de basaltkolommen waar het water langs stroomt. Je kunt de canyon via de oost en west kant bezoeken. De oostkant is bedoeld om langs te wandelen. Je kunt uiteindelijk helemaal tot het water lopen, mocht het niet te glad zijn door regen of sneeuw. Tijdens de wandeling kom je langs de Studlafoss waterval, welke ook omringt is door basaltkolommen en dus een beetje lijkt op de Swartifoss. Langs de westkant zijn een aantal platformen die je kunt beklimmen om foto's te maken en welke geweldige uitzichten garanderen.

Houdt er rekening mee dat wanneer je in of rond de winter naar IJsland gaat deze canyon vaak niet goed te bereiken is en je deze dus misschien helaas moet overslaan. 

3. Hengifoss

Deze waterval is opvallend vanwege de unieke, rode kleuren op het steen, kijk maar op de foto hierboven. Aan de andere kant zie je op de foto’s hieronder dat hij er in de winter met sneeuw heel anders uit kan zien! De wandeling naar deze waterval is ongeveer een uur heen en een uur terug lopen. Ondertussen kom je langs de Litlanesfoss, een andere prachtige waterval. Bereid je er op voor dat bij regen of sneeuw het pad omhoog erg modderig kan zijn. 

4. Seydisfjördur

Een perfecte plek voor een overnachting in Oost IJsland. Dit dorp staat bekend om de vrolijke, gekleurde huisjes en de prachtige landschappen waar het op uitkijkt. 

5. Verborgen waterval

Op onderstaand plaatje staat bij de groene pijl een waterval die je nergens in boekjes of op de rest van het internet kan vinden, zover ik weet. Toen wij hem bezochten waren we dan ook de enige die er waren. Vanaf de ringweg rijdt je een klein paadje in en dan kun je de waterval als het goed is meteen zien. 

6. Vatnajökull gletsjer 

Dit is de grootste gletsjer van Europa en daarom geweldig om te bezoeken. Je kan deze vanaf verschillende uitlopers van de gletsjer bezoeken of bezichtigen. Nummer 7 tot en met 10 zijn onze tips om de gletsjer te bezoeken.

7. Mega jeep tour

De gele pijl geeft aan waar een tour met de mega jeeps naartoe gaat en vanaf waar je ook in de ice cave kan. Er zijn veel verschillende soorten tours naar verschillende grotten met verschillende prijzen dus kijk hier zelf even wat je wilt.

8. Gletsjermeer

De rode pijl staat aangegeven bij een andere plek waar je zelf naar toe kan gaan om de gletsjer van dichtbij te zien. Echter kom je hier bij het gletsjer meer uit en niet echt bij het ijs zelf. In de zomer worden hier tours gegeven waarbij je met een boot over dit meer kunt varen. In de winter zou ik dus aanraden om naar de plek bij de zwarte pijl te gaan. Of naar allebei :) 

9. Uitzichtpunt op Gletsjer

De blauwe pijl geeft een heel erg mooi uitzichtpunt op de gletsjer en het landschap aan waar je zeker even moet stoppen om een foto te maken van de prachtige natuur waarin je je bevind. 

10. Zelf naar gletsjer lopen

Ons favoriete punt was bij bovenstaande zwarte pijl. Als je hierheen rijdt kom je op een korte onverharde weg en daarna bij een kleine parkeerplaats. Vanaf hier kun je in een half uur ongeveer helemaal lopen naar de gletsjer. Voor zover ik weet is het ook de enige plek waar je helemaal tot het ijs kunt komen behalve bij een speciale tour. 

11. & 12. Jökulsárlón & diamond beach 

Jökulsárlón is 1 van de mooiste en bekendste gletsjermeren van IJsland. Het ligt gelegen over de diamond beach en wordt daarom vaak gecombineerd op één dag. De ijsschotsen die op het meer liggen komen door een bepaalde stroming van het water op het strand te liggen waardoor dit hele speciale plaatjes kan opleveren. Ongeveer het hele jaar liggen er hier dan ook ijsschotsen op het water en op het strand. Vanaf Jokulsarlon gaan erg veel tours richting de gletsjer en de ijsgrotten hierin. Ook kun je hier vanaf april boottochten doen over het meer. Sla deze plek daarom zeker niet over op je lijstje! 

13. Flallsárlón 

Dit is een kleiner gletsjer meer ongeveer een kwartier rijden vanaf Jökulsárlón. Het voordeel van deze is dat het er een stuk rustiger is en dat je een beter zicht hebt op waar de gletsjer in het water uitkomt. 

Meer weten over IJsland?