Tips bij het Noorderlicht spotten in IJsland


Aurora app 

Er zijn verschillende apps om in IJsland de kans op het noorderlicht weer te geven en sommige, duurdere, hotels hebben zelfs een wekservice wanneer het noorderlicht te zien is. De aurora app is de bekendste en gebruiken de meeste locals ook. Deze geeft per avond en tijd de kans op het noorderlicht aan en kan je ook een bericht sturen wanneer er een grote kans is op het noorderlicht binnen een uur. 

Wintermaanden

In de wintermaanden is de kans om het noorderlicht te zien een stuk groter dan wanneer je in de zomermaanden in IJsland bent. Dit komt voor een deel omdat het in de winter langer donker is. Zorg er dus ook altijd voor dat je naar een zo donker mogelijke plek gaat met weinig vervuiling en niet in de stad bent. 

Noorden van het land

Hoe meer noordelijk je je bevindt, hoe groter de kans dat je het noorderlicht ziet. Houd dus vooral je ogen goed open wanneer je daar bent.

Onbewolkt 

Ook moet het onbewolkt zijn om het noorderlicht te kunnen zien, het noorderlicht bevindt zich namelijk veel verder van de aarde af dan de wolken waardoor er bij een bewolkte lucht weinig kans is op zicht op het noorderlicht. Vaak vindt je onbewolkte gebieden in een open veld of vallei. 

Wees voorbereid

Het noorderlicht kan aardig lang op zich laten wachten, zorg er daarom voor dat je genoeg warme kleren, eten en drinken bij je hebt terwijl je aan het wachten bent. 

Ga met een gids op pad

Lukt het je zelf niet om het noorderlicht te vinden of wil je liever iets meer garantie? Dan kun je er altijd voor kiezen om met een expert op pad te gaan, deze weten beter waar je op moet letten. 

Meer weten over IJsland?