De 7 mooiste bergpassen om te rijden in de Dolomieten in Italië


Op bovenstaande kaart kun je zien welke passen in dit artikel ter sprake komen. Om het iets duidelijker te maken waar deze passen liggen, heb ik een poging gedaan de landgrens van Italië en Oostenrijk/Liechtenstein wat duidelijker weer te geven. 

 

Wij vinden het zelf altijd heel erg leuk om vanuit de auto landschappen te bewonderen. De uitzichten wisselen elkaar na elke bocht weer af waardoor je op 1 dag heel erg veel verschillende, mooie dingen kunt zien. Ik spreek uit ervaring wanneer ik zeg dat er weinig plekken zijn waar je dit zo goed kunt doen als in de Dolomieten. Lees hieronder over mijn favorieten passen in deze prachtige natuur. 

 

Tip

Alle passen in de Dolomieten zijn erg geliefd onder zowel wielrenners, motoren en auto's. Hoe je er dus ook overheen gaat, houdt er altijd rekening mee dat er veel andere soorten vervoersmiddelen op de weg kunnen zijn die sneller of langzamer gaan dan jij. Hiernaast kunnen de wegen soms wat smal worden. Een tip die ik van het verkeer in Azië heb geleerd is dat het verstandig is om te toeteren in bochten waar je niet goed kunt zien of er een tegenligger aankomt en de weg eigenlijk te smal is voor je beiden. Wanneer er dan iemand aankomt hoor je deze toeter en weet je dat het verstandig is langzamer te rijden!


1. Gavia pass

Deze pas is ongeveer 30 kilometer lang en rijden met de auto duurt ongeveer 50 minuten. De weg kan op sommige stukken vrij smal zijn waardoor je extra voorzichtig de bochten in moet gaan. Wanneer je boven bent kun je de auto parkeren en een stukje lopen naar een mooie plek, waar je een klein meer vindt omgeven door de prachtige bergen. Onderweg zijn er ook meerdere plekken waar je even kunt stoppen om van het uitzicht te genieten. De Gavia pass ligt vlakbij de Stelvio pass, deze twee zijn dus goed te combineren om op 1 dag te rijden. 

2. Stelvio pass

Deze pas wordt door velen de mooiste van de Dolomieten genoemd, sla deze dus zeker niet over wanneer je hier in de omgeving bent. Dit komt mede door het uitzichtpunt bovenaan waarbij je de hele slingerweg onder je omhoog kunt zien gaan, de weg heeft namelijk 75 haarspeltbochten. De pas is in totaal bijna 50 kilometer. Bovenaan kun je de auto parkeren, er is hier een restaurant waar je even lekker kan uitrusten. Vanaf hierboven heb je zelfs uitzicht op de Zwitserse bergen. De Stelvio pass ligt vlakbij de Gavia pass, deze twee zijn dus goed te combineren om op 1 dag te rijden. 

3. Mendel pass

Deze pas is een stuk minder hoog en bijzonder dan alle andere uit dit rijtje. Toch heb ik hem opgeschreven omdat je er hoogstwaarschijnlijk overheen zult rijden wanneer je in de Dolomieten bent. Hij ligt namelijk op de route tussen de Gavia pass en Bozen. Geniet dus van deze bonus wanneer je hier toch langsrijdt. 

4. Sella pass

Deze pas is de hoogste weg in de Dolomieten en is zo een 20 kilometer lang, wat je in ongeveer 50 minuten kunt rijden. Eenmaal bovenaan deze pas heb je aan alle kanten bijzonder mooie uitzichten. Er is hier niet een hele duidelijke plek waar je bovenaan kan stoppen, zoals bij andere passen waar er een hele grote parkeerplaats is. Stop dus lekker zelf waar jij het mooi vind, en zo vaak als je zelf wilt ;). De Sella pass ligt vlakbij de Sass Pordoi, deze zijn dus goed te combineren om op 1 dag te rijden. 

5. San Pellegrino pass

Deze pas is ongeveer 18 kilometer en al in ongeveer een half uur te rijden. Bovenaan is een kleine parkeerplaats met een cafeetje waar je even pauze kunt houden. De pas ligt vrij dichtbij Largo di Carezza. Combineer dus bijvoorbeeld deze twee dingen wanneer je hier in de buurt bent. 

6. Giau pass

Deze pas levert wederom bijzonder mooie uitzichten en plaatjes op. De pas is ongeveer 30 kilometer lang en 50 minuten rijden. Wanneer je bovenaan komt, kun je de auto parkeren en even lekker in het cafe uitrusten. Ook is het mogelijk boven een klein stukje richting de punt van de berg te lopen voor een nog mooier uitzicht. 

7. Sass Pordoi

Deze pas is ongeveer 20 kilometer lang, wat te rijden is in ongeveer 40 minuten. De pas is de op een na hoogste van de Dolomieten wat hele mooie uitzichten oplevert, waaronder het uitzicht op het dal van Cordevole. De Sass Pordoi ligt vlakbij de Sella pass, deze zijn dus goed te combineren om op 1 dag te rijden. 

Hoe kom je er?

Toen wij onze roadtrip gingen maken door de Dolomieten vlogen we op Milaan, dit was de goedkoopste grote stad in de buurt van de Dolomieten. Je kunt zelf altijd even via Skyscanner kijken welke grote stad in de buurt van de Dolomieten het goedkoopst is voor jou om heen te vliegen. Vervolgens is het het makkelijkst om te kijken op een autovergelijkingssite om de goedkoopste auto te scoren. Hierbij raadt ik aan op even op Sunnycars of op de site van RNTaCar te kijken. Zo kun je makkelijk de goedkoopste auto huren! 

Meer weten over de Dolomieten?


Meer reisinspiratie op doen?