De 11 mooiste bezienswaardigheden in de Dolomieten in Noord-Italië


Op bovenstaande kaart zie je de bezienswaardigheden die in dit artikel besproken worden. Kies uit waar jij graag heen wilt en hoe je verschillende plekken goed kan combineren qua locaties! 

Tip:

Wanneer je op google aan het zoeken bent naar wat je in de Dolomieten gaat doen, zul je verschillende namen tegenkomen voor bepaalde bezienswaardigheden. Dit komt omdat heel veel plekken een Italiaanse en een Duitse (Oostenrijkse) naam hebben. Hieronder staan steeds eerst de Italiaanse weergegeven en daarna de Duitse naam. 


1. Merano (Meran)

Vind je het leuk een mooie stad te bezoeken tijdens je bezoek aan de Dolomieten? Dan is Merano de plek voor jou. Ook staat de stad bekend om de heerlijke kuuroorden waar je jezelf lekker in kan verwennen. Plekken die je kan bewonderen in Merano zijn bijvoorbeeld de kerk van San Nicolò, de kruidtoren Pulverturm en de bijzonder versierde Postbrücke brug. Ook het centrum zelf van de stad is zeker aan bezoek waard, dwaal hier lekker door de mooie straatjes aan het water. 

2. Bolzano (Bozen)

Deze stad is een mooie uitvalsbasis voor jouw bezoek aan de Dolomieten. Zo ben je op 30 minuten rijden al bij Largo di Carezza. Toch is het handig om tijdens je bezoek aan de Dolomieten op verschillende plaatsen te slapen zodat je niet vaak dezelfde lange afstanden hoeft te rijden. 

 

De stad zelf is ook erg mooi, zo kun je er dwalen door het schattige, oude centrum, naar het runkelstein kasteel en heb je er prachtige uitzichten over de Dolomieten. 

3. Largo di Carezza

Ook in dit meer weerspiegelen de bergen erachter prachtig. Je kunt op een paar minuten loopafstand van dit meer parkeren. Het is mogelijk een klein stukje langs het meer te lopen, maar je kunt het helaas maar vanaf 1 kant bekijken. Deze stop zal je dus niet erg veel tijd kosten. 

4. Alpe di Siusi (Seiser alm)

Dit is de grootste alpenweide van Europa en een paradijs in de zomer voor wandelaars (en in de winter voor wintersporters). Er ligt namelijk aan meer dan 450 kilometer aan wandelpaden in het gebied. Klik om 1 van de 26 wandelingen in dit gebied uit te zoeken op onderstaande link. Naast wandelroutes zijn er ook enkele fietsroutes en verschillende stoeltjesliften om het uitzicht van nog hoger te bekijken. 

 Tip: Om de natuur te beschermen mag je tussen 9 uur 's ochtends en 5 uur 's middags niet de weg inrijden met de auto naar de bovenkant van de berg toe. Wil je wel tussen deze tijden naar boven? Dan kun je beneden de kabelbaan omhoog pakken. Ben je voor 9 uur boven? Dan kun je gewoon op elk moment dat je wilt naar beneden gaan. Wil je geen rekening houden met deze prijzen? Dan zijn er ook hele mooie hotels bovenaan de weide, houdt er wel rekening mee dat deze vrij prijzig kunnen zijn. 

5. Seceda

Deze berg mag je zeker niet overslaan wanneer je in de Dolomieten bent. Onderstaand plaatje van het uitzicht op de berg heb je dan ook vast weleens voorbij zien komen. Je kunt ervoor kiezen om met de kabelbaan of lopend naar boven te gaan. Houdt er rekening mee dat deze wandeling vrij zwaar is en ongeveer 3,5 uur de tijd kost. Eerder zou ik aanraden om met de kabelbaan naar boven te gaan en hier rond te wandelen. Er zijn hier meerdere wandelingen die je kunt doen welke steeds opnieuw bijzonder mooie uitzichten bieden. Ook kun je ervoor kiezen wat geld op de kabelbaan te besparen en naar beneden te lopen. Dit duurt ongeveer 1,5 uur en is goed te doen. 

6. Largo di Braies (Pragser Wildsee)

Ook bij dit meer is het aan te raden om ´s ochtends vroeg te gaan. ´S ochtends kun je hier namelijk heel erg mooi de weerspiegeling van de berg in het meer zien. Het is ook mogelijk om op dit meer roeibootjes te huren en hierin zelf voor een bepaalde tijd over het meer te varen. Wanneer je vanaf de parkeerplaats naar dit meer toeloopt kom je meteen uit op de plek waar je de prachtige berg in het water ziet weerspiegelen. Wil je het van alle kanten bekijken? Dan kun je een rondje om dit meer lopen. Het pad hiervan is erg makkelijk te bewandelen. 

7. Largo di Landro (Dürrensee)

Dit meer is er 1 die je niet snel zult missen wanneer je in de Dolomieten bent. Wij zelf reden er heel erg vaak langs op weg naar andere bezienswaardigheden. Zo ligt het vlak bij Tre crime di Lavaredo en Largo di Braies. Er zijn verschillende mogelijkheden om wandelingen te maken in de buurt van het meer en erom heen. Het meer kan ook een leuke plek zijn om bijvoorbeeld te picknicken, je kunt er makkelijk naast in het gras zitten. Hiernaast is het in de zomer mogelijk om hier in het meer te zwemmen en kun je er ook goed eten en slapen in de buurt. 

8. Tre crime di Lavaredo (Drei Zinnen)

Deze wandeling is misschien wel de bekendste van de Dolomieten, en dat is niet zonder reden. ´S ochtends vroeg staan hier al rijden met auto´s te wachten tot ze naar binnen kunnen om aan deze wandeling te beginnen. Omdat het hier heel erg druk wordt is het handig ´s ochtends op tijd hierheen te gaan, zodat je de grootste drukte nog kan overslaan. Wanneer het je gelukt is je auto te parkeren kan de wandeling beginnen. In ongeveer 4 uur loop je een rondje om de 3 bekende bergtoppen. Het pad is erg duidelijk aangegeven dus verdwalen is niet mogelijkheid. De wandeling heeft niet heel veel stijging of daling waardoor het goed te doen is voor ongetrainde wandelaars. 

9. Largo di Sorapis

Dit meer ligt op meer dan 2000 meter hoogte en is volledig ingesloten door bergtoppen, het is dan ook 1 van de mooiste meren van de Dolomieten. Wil je hier naar boven lopen? Dan kun je kiezen uit 2 routes, de 215 en de 217. Wij raden aan de 215 te pakken omdat deze een stuk makkelijker is, de 217 vereist namelijk dat je op sommige plekken aardig moet klimmen. Je begint de route wanneer je door een gek gaat bij een slagboom. De route naar het meer omhoog begint op een vlak grindpad maar al snel gaat het erg stijl omhoog. Omhoog ben je ongeveer 2 - 2,5 uur bezig, wat dus aardig pittig is. Als je eenmaal boven bent, ben je dit gelukkig heel snel vergeten door het bijzonder mooie uitzicht. 

10. Passen rijden

Een prachtige manier om de mooie omgeving in de Dolomieten te ontdekken is met de auto. Op deze manier kom je in een relatief korte tijd op prachtige uitzichtpunten en kom je oog in oog te staan met de mooiste bergtoppen. Er zijn heel veel passen die jaarlijks door enorm veel wielrenners, motoren en auto's worden gereden in Italië. Klik hier voor de 7 mooiste passen in de Dolomieten. 

11. Huttentocht

De Dolomieten zijn een perfecte uitvalsbasis als je een keer een huttentocht wilt doen. Hierbij loop je een aantal dagen achter elkaar steeds een paar uur per dag naar de volgende 'hut' waar je de nacht door kan brengen. Er zijn erg veel verschillende tochten, qua niveau en lengte. Zoek dus zelf even het aanbod op als dit je iets lijkt!

Meer weten over de Dolomieten?


Meer reisinspiratie op doen?