Een jungletrekking op Sumatra vanuit Bukit Lawang


Een jungle trekking is één van de must do's als je besluit om naar Sumatra te gaan. Je kunt er helemaal zelf voor kiezen hoe lang je de jungle in wilt dus er is voor ieders iets wils. Lees hier over onze ervaring in de jungle van Sumatra en tips die hierbij komen! 

Gunung Leuser National Park

Dit nationaal park ligt in het plaatsje Bukit Lawang en is één van de grootste en meest onaangetaste regenwouden ter wereld. Hiernaast is het de perfecte plek om orang-oetans tegen te komen in het wild. Een perfecte locatie voor een tocht de jungle in dus! Naast orang-oetans leven er in het nationaal park nog vele andere dieren zoals gibbons, slangen en tijgers. Tegen ons werd verteld dat de kans op tijgers minimaal was en dat ze eigenlijk alleen zelden werden gezien op de tours die minimaal een week de jungle ingingen. Niks om ons zorgen over te maken dus, wij gingen namelijk maar 3 nachten. 

Gids

Het is verplicht om met een gids het park in te gaan. Dit is ook logisch omdat er vele gevaarlijke dieren rondlopen en je er heel erg snel kunt verdwalen. Het vinden van een gids is gelukkig niet moeilijk, omdat veel inwoners van Bukit Lawang bevoegd zijn de tours te geven. De gidsen gaan bijna nooit alleen mee de jungle in, toen wij in december gingen hadden we 3 gidsen mee, maar dit is een beetje afhankelijk van het aantal aanmeldingen. 

Soorten tours

Zoals ik hierboven ook al beschreef kun je vaak kiezen voor een tour tussen de 1 en 7 dagen. Afhankelijk van de lengte, zul je ook meer betalen voor de tour. Tours van 1 dag starten rond de €35 euro en wil je een hele week? Dan zul je rond de €200 euro kwijt zijn. Ook nog helemaal niet zo veel dus. De populairste tours zijn die van 2 dagen en 1 nacht, hierbij betaald je rond de €70 euro. Wij zouden echter aanraden wat langer te gaan, dit maakt de ervaring namelijk nog een stuk gaver én je ziet nog veel meer mooie natuur omdat je verder kunt wandelen. 

Het boeken van een tour kun je makkelijk online of bij je hostel doen. Ook kun je hier kijken voor tours. 

Waar slaap je?

Verspreidt door het nationaal park zijn er meerdere 'kampen' opgezet waar je als groep overnacht als je kiest voor een meerdaagse trekking. Deze kampen zijn natuurlijk erg primitief, er liggen matjes, klamboes en het is er droog. Ook zijn de kampen altijd opgezet bij de rivier zodat je je 's ochtends daar lekker kunt wassen. Ook wasten wij onze kleren hier vaak, omdat we niet zoveel meehadden. In de kampen wordt er 's avonds gekookt en is hangt er een hele gezellige sfeer waarbij vaak spelletjes gespeeld worden of verhalen worden verteld. 

In het kort is het dus nogal een speciale en primitieve ervaring maar ik zou het echt 300% aanraden! 

De beste tijd om een jungletrekking te doen

In Indonesië is het regenseizoen van oktober tot mei. Het is dus aan te raden om tussen juni en september te gaan. Overdag viel het weer bij ons vaak wel mee, maar 's avonds en 's nachts kwam het met bakken uit de hemel. Soms was het zelfs zo erg dat de rivieren de volgende ochtend 2 keer zo hoog en groot waren geworden. Naast regen kan het ook heel hard onweren 's avonds, houdt hier dus rekening mee wanneer je kiest voor een meerdaagse trekking, want je slaapt praktisch in de buitenlucht. 

Hoe lang moet je dan gaan?

Nu je wat meer weet over hoe zo een jungletrekking in elkaar zit moet je ervoor kiezen hoe lang je wilt gaan. Neem in deze beslissing mee dat de wandeling per dag vrij pittig zijn. Wij liepen per dag ongeveer 5/6 uur naar het volgende kamp. Wel hoorden wij dat er kortere routes zijn, mocht het echt nodig zijn of wanneer je een privétour doet kun je hier dus voor kiezen. Voordeel van langere trekkingen doen zijn dat je meer ziet van de jungle, van de diersoorten die er leven en dat je het primitieve leven kunt ervaren. Nadelen zijn echter dat het wat duurder is en dat je dus wel tegen een gebrek aan comfort moet kunnen. 

Nog 1 voordeel van langere trekkingen is dat je maar één kant op loopt. Je blijft namelijk langs de rivier lopen en op de laatste dag kun je dan met een soort rubberen band via de rivier terugdrijven naar Bukit Lawang. Omdat het bij ons veel had geregend ging dit er wel nogal heftig aan toe maar de gidsen zorgden ervoor dat dit helemaal goed ging. 

De rit van Medan naar Bukit Lawang

Als je op Sumatra aankomt met het vliegtuig, landt je op Medan. Vanaf daar is het nog ongeveer 100 kilometer naar Bukit Lawang. Dit klinkt niet zo heel veel maar door de slechte wegen en drukte ben je hier toch ruim 3/4 uur mee bezig. Er zijn verschillende manieren waarop je deze tocht af kunt leggen. Wij zijn lui geweest en hebben via Grab een taxi geboekt. Dit kan natuurlijk sneller wanneer je met wat meer mensen bent en het bedrag kunt delen. Ook zijn Grab taxi's gelukkig helemaal niet duur, zo betaalden we maar rond de 30 euro. Je kunt er ook voor kiezen om met busjes te gaan. Vanaf de Mawar Bakery & Cake Shop in het zuidwesten van Medan rijden er busjes direct naar Bukit Lawang. Tot slot kun je ervoor kiezen om vervoer regelen met de organisatie waarbij je de tour hebt geboekt. In zo een geval is de kans groot dat je bijvoorbeeld met een scooter wordt opgehaald vanaf een busstation dichtbij of dat ze je helemaal in Medan ophalen als je wat meer betaald. 

Trekking vanuit Ketambe

Ketambe is een soort authentiekere versie van Bukit Lawang en ligt ook in hetzelfde nationaal park. Echter is de kans op het zien van Orang-Oetans hier wat kleiner, omdat deze een hele lange periode in de buurt van Bukit Lawang eten hebben gekregen. Sommige mensen zeggen daarom dan ook dat de Orang-oetans in Bukit Lawang niet echt wild zijn omdat ze worden gevoerd. Dit houdt ook in dat ze vaak helemaal niet schuw zijn en gewend aan mensen. De Orang-oetans zijn in Ketambe dus wel 'wilder' en dit geeft voor sommige mensen misschien net een wat gaver idee aan de hele trekking. Het voordeel van Ketambe is daarnaast dat het er een stuk rustiger is en je de natuur dus nog meer voor jezelf hebt. Er komen dan ook veel minder touristen naar Ketambe dan naar Bukit Lawang. Wij vonden het in december echter helemaal niet druk in Bukit Lawang maar dit is natuurlijk ook ver buiten het hoogseizoen. 

Waar moet je meenemen?

Inpakken voor een dergelijke jungletrekking is natuurlijk nogal moeilijk en daarom hebben we hier een kort lijstje gemaakt van dingen die je vooral niet moet vergeten. Je neemt trouwens vaak een klein tasje mee en kunt dan de rest van je koffer of backpack in het hotel of hostel laten liggen waar je slaapt. Pak dus vooral ligt want je moet je spullen (als je ervoor kiest) meerdere dagen met je mee tillen.

 • Muggenspray 
 • Zonnebrand 
 • Korte maar ook lange kleding (vooral fijn tegen bescherming van muggen en bloedzuigers) 
 • Je telefoon kan je meenemen voor foto's maar de kans dat deze nat wordt is vrij groot en je kunt deze ook niet opladen
 • Powerbank (want er zijn natuurlijk geen stopcontacten in de jungle) 
 • Toiletartikelen 
 • Goede, stevige schoenen 
 • Regenkleding (zeker in het regenseizoen) 
 • Zwemkleding 
 • Handdoek (het makkelijkst zijn van die sneldrogende microvezelhanddoeken) 
 • Extra sokken en ondergoed (want zeker met regen wordt alles nat)
 • Water (eten wordt vaak voor je meegenomen door de gidsen maar zelf wat meenemen kan ook nooit kwaad). Waterflessen kun je bij de kampen vaak vullen 's avonds met gekookt water uit de rivier 

Tot slot zou ik het niet aanraden om je dure camera mee te nemen. Zeker als je langer de jungle ingaat is een camera alleen maar zwaar om met je mee te tillen en is de kans dat deze nat wordt ook vrij groot. 

Meer weten over Indonesië?


Meer reisinspiratie op doen?


Homepage - D-reizen