Een boottocht rondom de Komodo eilanden op Indonesië


Misschien heb je wel eens van ze gehoord; Komodovaranen. Zij zijn de reden dat veel mensen besluiten om naar de Komodo eilanden te gaan om deze prachtige, toch ook gevaarlijke beesten te bekijken. Naast de bekende Komodovearanen kun je nog veel meer doen rondom de eilanden. Daarom is het perfect dat er meerdaagse boottours worden aangeboden waarbij je alle pareltjes van deze omgeving af kunt tikken. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten voordat je naar de Komodo eilanden vertrekt. 

Komodo en Rinca

Komodo en Rica zijn de 2 eilanden die bekend staan om de grote hoeveelheid Komodovaranen die er rondlopen en jaarlijks komen er dan ook veel toeristen naar deze plek om de bijzondere dieren te aanschouwen. De eilanden zijn beide alleen per boot bereikbaar en het is dus, tenzij je een eigen boot hebt, veruit het makkelijkst met een tour deze eilanden te bezoeken. Ook mag je de eilanden alleen betreden met een gids, dit is om het zowel voor jou als voor de varanen veilig te houden. Een gids kun je ook huren op de eilanden zelf in het bezoekerscentrum of in de dorpjes. 

Snorkelen en duiken

De onderwateromgeving rond de Komodo eilanden is prachtig en is dan ook een paradijs voor mensen die van duiken of snorkelen houden. Helemaal speciaal zijn de reuzenmanta's die je, vooral in december en januari, met grote getallen in de zee kunt zien vlakbij Rinca. Toen wij hier een boottocht deden kon je zo vanaf de boot het water inspringen met snorkel en zag je de reuzenmanta's meteen. Een erg gave ervaring dus. 

Naast bovenstaande zijn er nog veel andere gave plekken om de duiken en snorkelen rondom de Komodo eilanden. Als je een boottour doet zullen deze hier zeker weten stoppen zodat je niks van de onderwaterwereld hoeft te missen. Goed om rekening mee te houden is dat duiken hier vooral voor gevorderden wordt aangeraden. De stroming is namelijk vaak erg sterk. 

Padar eiland

Zorg er zeker voor dat dit uitzichtpunt inbegrepen zit in jouw boottour. Afhankelijk van het weer loop je met zonsop- of ondergang hier naar boven. Na ongeveer 20 minuten ben je boven en heb je een prachtig uitzicht over Komodo eiland en over de verschillende baaien erin. 

Kelor eiland

Naast bovenstaande uitzichtpunt is er ook nog Kelor eiland. Dit prachtige uitzichtpunt is vooral erg mooi tijdens zonsopgang. De klim naar boven is gelukkig niet lang en het uitzicht is waanzinnig. 

Roze strand bij Pantai Merah

Een bijzonder fenomeen, een strand dat volledig roze is, vindt je in het Noordoosten van Komodo eiland. Het zand heeft hier een roze tint gekregen door het vele bloedkoraal dat hier aangespoeld is. Je kunt er met de boot makkelijk stoppen om even te relaxen op het strand of om te snorkelen. De omgeving hier namelijk één van de mooiste om te snorkelen door de verre gezichten die je hebt en door de hoeveelheid vissen die er zwemmen. Bijna alle boottochten maken hier dan ook een stop wanneer je langs de eilanden vaart. Helaas kan het daarom wel wat druk worden op het eiland met toeristen die hier ook stoppen. 

Vliegende honden bij Kalong eiland

Als je een boottocht met overnachting doet rondom de Komodo eilanden dan zal dit schouwspel je zeker niet ontgaan. Je vaart naar een plek vlakbij Kalong eiland samen met heel veel andere boten en wacht hier tot de zon onder gaat. Terwijl de lucht in prachtige kleuren veranderd vliegen hier honderden 'vliegende honden' uit om op zoek te gaan naar eten. 

Hoe kom je er?

Het makkelijkst is om een boottour vanuit Flores naar de Komodo eilanden te doen. Er worden ook tochten vanaf Lombok aangeboden, maar dit is meerdere dagen varen over een wilde zee, waardoor het niet erg aantrekkelijk klinkt. Je kunt ervoor kiezen om de boot los te boeken vanaf Flores en op de Komodo eilanden zelf een gids te regelen maar veruit het makkelijkst is toch om een georganiseerde boottocht te doen langs de eilanden waarbij je bovenstaande prachtige stops ook zult maken. Kijk hieronder voor verschillende boottochten die in deze omgeving worden aangeboden. 

Wat ben je ongeveer kwijt?

Een bezoek aan de Komodo eilanden is niet goedkoop, maar is het zeker weten waard. Deze bijzondere ervaring zul je dan ook niet snel vergeten. Ten eerste is de entree voor beide eilanden €56 euro per persoon. Voor Komodo eiland is dit recentelijk verhoogd en komt daar nu nog €25 euro bij. Dit kan dus een reden zijn om de varanen op Rinca te bezoeken want verder maakt het, zover wij weten, weinig uit naar welk eiland je gaat om de varanen te bekijken. 

Daarnaast is de boottocht ook niet goedkoop. Er worden wel heel erg veel verschillende boottochten aangeboden met verschillende niveaus van luxe en omvang van de groep. Zo kun je zelf een beetje kijken hoe jij het liefst de trip voor je ziet en wat jij het waard vind om geld aan uit te geven. Je kunt hierboven kijken naar een paar tours die worden aangeboden door GetYourGuide in deze omgeving. Een andere site waar je voor prijzen op kunt kijken is deze

Wat moet je meenemen?

Om goed voorbereid op pad te gaan is het tactisch inpakken van je tas natuurlijk een eerste stap. Vandaar hier een lijstje met dingen die je zeker niet moet vergeten mee te nemen op je boottour rond de Komodo eilanden. Waar je gelukkig niet rekening mee hoeft te houden is  dat je bij veel boottochten je hele koffer of backpack mee mag nemen de boot op. Je hoeft dus niet moeilijk te gaan doen over een apart tasje inpakken. 

  • Contact geld (zorg dat je zeker genoeg hebt voor de toegangsprijs van Komodo of Rinca en voor fooien voor de bootcrew) 
  • Zeeziekte pillen (voor de zekerheid deze meenemen kan nooit kwaad, de golven zijn vaak niet heel hard omdat je tussen de eilanden blijft, maar te veel mee kan geen kwaad) 
  • Zonnebescherming (zowel zonnebrand als misschien een shirt voor tijdens het snorkelen) 
  • GoPro (als je deze hebt is het heel gaaf om deze mee te kunnen nemen tijdens het snorkelen om zo het onderwaterleven vast te kunnen leggen) 

Meer weten over Indonesië?


Meer reisinspiratie op doen?